Anno Heerkens

1955, Leeuwarden.

Anno woont en werkt ruim 40 jaar in Zeist.

Van jongs af aan is Anno slechtziend als gevolg van een opticus atrofie van Leber. Op Bartiméus stroomde hij via de HAVO door naar de Pedagogische Academie om onderwijzer te worden. Hij behaalde daar tevens de papieren om handenarbeid te mogen geven.

Na enkele jaren voor de klas te hebben gestaan, werd hij afgekeurd op basis van zijn visuele beperking. Hij kwam uiteindelijk weer bij Bartiméus terecht, waar hij de laatste 22 jaar bij visueel beperkte cliënten onderzoek doet naar hun toegankelijkheid tot de computer en instructie geeft in het gebruik van de aanpassingen.

In zijn vrije tijd heeft Anno eerst zijn huis vol gezet met zijn zelfgemaakte meubels. Met de restjes hout is hij begonnen om deze creatief te verwerken. Voor het eerste werk was ook een draaibank nodig. Maar deze had hij niet dus maakte hij zelf een constructie met een boormachine om toch de benodigde bolvormen te kunnen krijgen. Daarmee was de belangstelling voor houtdraaien gewekt.

De technieken waarin Anno werkt zijn schaaldrukken, gesegmenteerd draaien, draaien gecombineerd met houtsnijwerk. De verkregen ronde vormen in zijn houten schaaltjes of potjes moeten prettig aanvoelen. En het oog wil ook wat anders of meer. Dus met behulp van dremelfreesjes wordt er ook vervormd naar reliëf. Of er worden verschillende tinten hout aan elkaar gelijmd, om vervolgens tot de definitieve vorm gedraaid te worden. En nu de kleinzoon er is, is speelgoed maken ook leuk!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anno Heerkens.
E-mail: a.r.heerkens@ziggo.nl

Hoog vat 35 x 11 cm Moeras eiken, stopper is van Hulst houdt en eiken
Vat met stop 23 x16 cm Moeras eiken 
Uit hetzelfde hout Decor set met kruik, vat en schaal Kruik: 33 x 13 Vat: 13 x 17 Schaal: 9 x 20 Hout van de moeraseik
Schaaltje
Eikel