Marleen de Man

1949, Vlaardingen.

Toen Marleen in de jaren 90 tijdens een keramiekcursus kennis maakte met klei, besloot zij zich hierin verder te bekwamen. In 1994 sloot zij zich aan bij de BKT (Beoefenaars van Keramische Technieken) in Eindhoven. Daar heeft zij onder de inspirerende leiding van getalenteerde keramiekdocenten gewerkt.

Marleen werkt graag met grove chamotteklei en vindt het boeiend om in het werkstuk ook de structuur van de klei te laten zien. De oxides die zij meestal gebruikt, geven aan het werk een natuurlijke uitstraling. Behalve cobalt oxide past zij ook koper, mangaan, rutiel en verschillende ijzer oxides toe. Naast de witte chamotte werkt zij ook graag met zwart bakkende klei en met engobes en pigmenten. Marleen houdt van zowel strakke als organische vormen waarin de natuurlijke uitstraling van de klei nog te zien is.

Bij Marleen is in 2007 MD (Macula Degeneratie) geconstateerd, veroorzaakt door de erfelijke ziekte Stargardt. Doordat haar zicht minimaal is, ontwikkelt zij zelf technieken om toch te kunnen maken wat zij in gedachten heeft. Met verschillende hulpmiddelen, zoals een loepbril en beeldschermloep, kan zij nog steeds haar grote passie volgen.

Naast keramiek is fotografie altijd een grote hobby geweest, waarbij de camera nu ook een hulpmiddel geworden is. Immers, wat ze niet gewoon meer kan waarnemen, kan ze na het nemen van de foto uitvergroot op haar computerscherm wel goed bekijken. Na een workshop ‘schilderen met licht’ (SML) heeft ze zich aangesloten bij het fotocollectief Seeing The Unseen. Marleen: ‘Tegenwoordig bekijk ik de wereld om mij heen steeds meer met een fotografisch oog en geniet vaak van het bijzondere (tegen)licht.’

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marleen.
E-mail: marleen@kijkopkeramiek.nl
Website: http://www.kijkopkeramiek.nl/