Over KUBES

Stichting KUBES is een vrijwilligersorganisatie met als centraal doel de deelname van blinden en slechtzienden aan het kunstzinnige en culturele leven te stimuleren.

Bij een expositiebezoek in Amsterdam werd Arend Knot - zelf slechtziend - getroffen door het beeld "Introvert I" van de hand van de beeldend kunstenaar Peter Willem Dekkers; dit leidde tot zijn eerste kunstaankoop. In een latere ontmoeting met de maker sloeg een vonk over en samen kwamen zij tot het eerste KUBES initiatief; een cursus beeldhouwen voor blinden en slechtzienden in augustus 1988. Het succes hiervan leidde tot de oprichting van Stichting KUBES.

Arend Knot met het beeld “Introvert I”

Wat doet KUBES?

  • Wij organiseren maandelijks een excursie.
  • Wij organiseren jaarlijks een cultureel weekend alsmede een beeldhouwweekend.
  • Wij geven voorlichting en advies.
  • Wij organiseren exposities met werk van blinde en slechtziende kunstenaars.
  • Wij stimuleren nieuwe initiatieven op het vlak van literatuur, muziek en drama.

Excursies

Wij organiseren maandelijks een speciale excursie naar musea, beeldentuinen en andere kunstzinnige- of culturele bezienswaardigheden. Een paar willekeurige voorbeelden daarvan zijn een bezoek aan de Tweede Kamer, een bijzondere kerk, museum Beelden aan zee, Madame Tussauds of diverse stadswandelingen. Wij zorgen hierbij voor voldoende begeleiding, bekwame gidsen en dat er zoveel mogelijk aangeraakt kan worden. Dit geldt ook voor de culturele weekenden, waarbij wij overnachten in een stad in binnen- of buitenland en daar soortgelijke excursies doen.

Het beeldhouwweekend

Sinds het eerste weekend hebben veel blinden en slechtzienden kennis kunnen maken met het werken in steen. Voor velen werd dit een belangrijke impuls om zich hierin verder te ontwikkelen.

Exposities

Regelmatig zorgen wij er voor dat kunstenaars met een visuele beperking hun werk kunnen exposeren. Enkele voorbeelden zijn de exposities "De kunst van het anders zien" in het Slot Zeist (1999 en 2008), in de Pulchri Studio te den Haag (2003), "Water - Dichter bij het beeld" in Kampen (2004) e.a. Bij grote exposities geven wij een catalogus uit met artikelen over het tentoongestelde werk, de makers en belangrijke thema’s.

Voorlichting en advies

Wij hebben in het verleden "de Cultuurgids voor blinden en slechtzienden" uitgegeven, waarin ruim honderd locaties die vanwege hun toegankelijkheid voor blinde- of slechtziende bezoekers extra interessant zijn.

Daarnaast publiceerden wij ook de "Handreiking aan musea", waarin veel tips en aanbevelingen staan voor het meer toegankelijk maken van collecties in musea voor blinden en slechtzienden. Hierdoor zult u in musea steeds meer maquettes, replica’s, voelboeken, gesproken tekst, reliëfplattegronden, audiotours en andere aanpassingen aantreffen.

Alle genoemde activiteiten komen uit handen van een groep enthousiaste vrijwilligers, met en zonder visuele beperking. De één zet zich in als begeleider bij excursies, de ander vindt zijn draai bij de organisatie en realisatie van de diverse activiteiten.