Anja Kaaijk

1947, Koog aan de Zaan.

Creatief is Anja altijd al geweest. Door een oogziekte is Anja langzaamaan blind geworden, waardoor het uitvoeren van haar hobby’s niet meer ging. Ze probeerde allerlei andere vrijetijdsbestedingen, tot ze in het revalidatiecentrum met speksteen in aanraking kwam. Anja: ‘Dit was het voor mij! Op gevoel kon ik mijn creativiteit weer helemaal uitleven. Nu is het mijn grote passie!’

Ze werkt met speksteen, albast, mergel en Franse kalksteen. Haar werkwijze is meestal gewoon beginnen en de steen volgen, goed voelen, het laten gebeuren. ‘Ik weet van tevoren bijna nooit hoe het eindresultaat eruit zal zien.’ Het boetseren neemt een steeds grotere plaats in. In het begin ging dat er af en toe tussendoor. Nu boetseert ze meestal een voorbeeld, om dit later in steen uit te hakken.

Een cursus beeldhouwen volgt ze bij Leonard Frederiks in het creatief centrum Fluxus te Zaandam. Van 2011 tot 2013 volgde Anja een cursus portretboetseren bij Ruud Schrijvershof, die speciaal was opgezet t.b.v. de jubileumtentoonstelling voor het 25-jarig bestaan van Stichting KUBES in Museum Beelden aan Zee te Scheveningen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anja Kaaijk.
E-mail: aj.kaaijk@planet.nl