Rosario Domínguez García-Huidobro

1990, Santiago (Chili)

Rosario, artiestennaam Rosario Huidobro, wordt in Santiago geboren met bilateraal cataract. Als ze drie maanden oud is wordt ze geopereerd aan haar ogen. Ze ondergaat meerdere operaties waaronder aan glaucoom. Van kleins af aan draagt ze contactlenzen, omdat haar eigen lenzen operatief zijn verwijderd. Het is voor haar alsof ze door een buis kijkt. Ze heeft een smalle visus en ziet vooral in de onderkant van het centrum.

Rosario groeit op in de ecologische gemeenschap in Peñalolén, Santiago. Een wijk gelegen tegen de voet van de Andes. Deze plek vol kunst en natuur zal een belangrijke rol spelen in de manier waarop Rosario in het leven staat.

Omringd door in Chili bekende schilders als Pablo Domínguez, Andrés Aliaga, Yto Aranda, Omar Gatica en Francisca Nuñez, begint Rosario op vijftienjarige leeftijd te schilderen op doek. In 2007 volgt de kunstenares een jaarcursus in de kunsten op de universiteit van Chili. In 2012 studeert ze kunst aan de universiteit Finis Terrae.

In 2013 vertrekt Rosario naar Nederland en richt hier samen met Nederlandse kunstenaars Stichting Wereldartiesten op. Deze stichting heeft met name het doel om kunstuitwisseling tussen Chileense en Nederlandse artiesten te faciliteren en te stimuleren.

Haar schilderijen zijn onder andere onderdeel van een kunstcollectie in de civiele rechtbank van Santiago. Hier hangt ze tussen geroemde Chileense kunstenaars. In 2013 wordt er een groot werk van haar geplaatst in het gemeentehuis van Coullons, Frankrijk.

De kracht van haar werk heeft de interesse aangewakkerd van privéverzamelaars en publieke instanties in Chili, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Ze is nog jong, maar heeft zich al gevestigd in de Chileense en ook de internationale kunstwereld.

Citaat van kunstenaar en curator Mario Soro Vásquez:

De eerste etappe van haar werk representeert een prachtig werkelijk universum. Het toont verschillende facetten van een denkbeeld waarin fantasie, droom en oerwereld zich presenteren. Ze roepen dimensies op waar de wetten van de realiteit definitief op een andere manier functioneren.

Citaat van filosoof en Chileens cultfiguur Felipe Vilches:

Deze jonge schilderes vindt in kleur en droomwerelden haar artistieke expressie. Het is haar gelukt om fantastische landschappen te bewerkstelligen. Intiemer dan het bergachtige landschap en de ruimte als afgrond.

Citaat van beeldend kunstenaar en architect Mario Domínguez:

Haar werk evolueert en verdiept. Ze zet een grote pas, terwijl ze haar werk overdenkt en haar eigen werkwijze verbeterd. Werkend met haar ogen zeer dicht op het doek gaat ze langzaam van het ene uiterste naar het andere uiterste op het doek van groot formaat. Rosario Huidobro componeert “Las Trenzas del Universo”, waarbij ze vertrekt vanuit een herhalende textuur waarmee ze ruimtelijke atmosferen met een organisch karakter beschrijft. Het ontbreken van personages en objecten maken dat het concept van schaal verdwijnt. Zo brengt ze de overeenkomsten tussen microkosmos en macrokosmos tot stand.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rosario Huidobro.
E-mail: rooshuidobro@gmail.com