Verslag ZilverKamer door Janita van der Vinne
Op 13 maart arriveerde ik Janita blind met Evert mijn goed ziende partner bij Slot Zeist. Na het passeren van de slotgracht liepen we door de poort van het imposante blauwe hekwerk met gouden punten versierd, richting de rode loper op de trap van de hoofdingang. Al bij het betreden van de hal was er veel te zien. Dus meteen maar een start gemaakt. Een tafeltje met prachtig vormgegeven poten met daarop een bewerkte kandelaar met een zwarte engelenfiguur werd door mij bekeken. Het slot is rijk aangekleed met gekleurde tapijten, veel bladgoud versiering, maar ook mythologische figuren en afbeeldingen.
Na een welkomstwoord thee en koffie in de Willemszaal ging de dag van start. Er waren zo’n 27 deelnemers die in 8 groepjes werden verdeeld. Dit was nodig omdat er 8 verschillende tafels met zilveren voorwerpen waren met daarbij een enthousiaste en deskundige vrijwilliger die hier alles over kon vertellen.
Voordat we het zilver gingen bekijken, hebben we eerst kunnen genieten van het verhaal van de rijke historie van het Slot zelf, mooi verwoord door Lizzy van Loon. Er was aansluitend de mogelijkheid om ornamenten, spiegellijsten, de bewerkte schouw in de spiegelzaal en het goudleerbehang van de antichambre met onze handen te bekijken.
Hierna ging elk groepje naar een tafelnummer. Op elke tafel stonden of lagen verschillende zilveren voorwerpen. In Zeist waren vroeger drie bestekfabrieken Van Kempen & Begeer, Gero en Sola. Veel van de vrijwilligers hebben bij deze firma’s gewerkt en wisten dus veel van het productie proces en de getoonde voorwerpen die heel vaak ook uit hun eigen privé verzameling kwamen. Ik som hier zomaar een paar verschillende voorwerpen op : de gouden koets, nee geen zilver maar wel heel leuk om te kunnen bewonderen. Zelfs de panelen die veel discussie opgeroepen hebben waren afgebeeld.
Er waren broodmanden waarbij zaagtechniek werd gebruikt voor de smalle openingen aan de zijkant. Er werden penningen getoond met de daarbij behorende stempels. Ook waren er zilversmidhamers waarmee de hamertechniek toegepast werd en werd een bijbehorend object getoond. Veel mooi bewerkte taartscheppen versiert met graveerwerk en allerlei soorten bestek van vis- tot botermesje.
Ik heb geleerd dat het niet alles zilver is wat mooi glimt, ook tin kan op zilver lijken voor de leek. En een bestek wat heel zwaar is hoeft niet altijd van zilver te zijn, alleen de glans en het idee zijn genoeg om je rijk te wanen.
Ook weet ik nu dat alpaca geen dier hoeft te zijn maar ook een metaal legering is en hoe ik aan de vier tekens een meesterteken, een Minerva kopje van het keurkantoor, een leeuw voor het gehalte en de jaarletter kan zien dat het hier om echt zilver gaat.
Het was voor mij een meer dan geslaagde dag, met een grote diversiteit aan voorwerpen, mooie achtergrond verhalen en gepassioneerde toelichtingen over de techniek en dat in de mooie ambiance van Slot Zeist.
Daarom sluit ik af met een bedankje aan alle vrijwilligers van de zilverkamer en Slot Zeist maar uiteraard ook aan Adri en andere KUBES vrijwilligers die dit georganiseerd hebben.