Verslag excursie ‘Het geheim van de klok’

door Ria Genevasen

ik wilde altijd al meer weten over het leven en werk van de blinde campanoloog, componist en blokfluitist Jacob van Eyck. Dus kwam het goed uit dat KUBES op zaterdag 16 november Thiemo Wind, musicoloog en blokfluitist, heeft gevraagd hier een lezing over te houden. We waren welkom in het Schillertheater in Utrecht. Een klein, oud, theatertje waar vroeger de jonge Mozart nog ooit heeft overnacht. Jacob van Eyck leefde van 1590 tot 1658. Hij bracht zijn jeugd door in Bergen op Zoon waar hij in aanraking kwam met de techniek van het carillon. Later, hij woonde inmiddels in Heusden, leert hij ook het carillon te bespelen. Hij heeft ontdekt hoe de boventoonstructuur van klokken is samengesteld. Maar hij was ook blokfluitist en heeft een boek met eigen composities uitgebracht: ‘Der fluyten lusthof’. Hij droeg zijn werk op aan Constantijn Huijgens die familie van hem was. In de zomermaanden zat hij ’s avonds blokfluit te spelen waar alle voorbijgangers van konden genieten. Thiemo liet ons horen hoe hij met componeren te werk ging. Hij nam een bekende melodie of psalm die hij van meer versieringen voorzag, steeds met meer en snellere noten. Zo kon hij van een melodie wel vier verschillende composities maken.

Daarna kwam de pianist Bert van den Brink aan het woord en ook hij is idolaat van klokgeluiden. Hij kon ze perfect nabootsen op de piano. De gastheer, zijn vrouw en een drietal vrijwilligers hadden een heerlijke lunch voor ons verzorgd met goed belegde broodjes.

’s Middags kregen we nog meer te horen over het handmatig luiden van klokken door leden van het klokkenluidersgilde en daarna hadden we nog een kleine rondwandeling. Helaas konden we niet in de buurt van de gerestaureerde Domtoren komen vanwege een demonstratie. Is misschien weer een mooi onderwerp voor een volgende excursie.