Verslag excursie naar Noordbrabants museum in ’s Hertogenbosch

door Karin Hoefmans en Marieke Kooijmans

Dinsdag 8 oktober zijn we met 26 personen naar :s Hertogenbosch getogen om aldaar een bezoek te brengen aan het Brabants Museum. Het was voor het museum de eerste keer dat zij een groep met blinden en slechtzienden ontvingen, dus voor hen spannend of dat alles wel goed zou gaan.

Het zonnetje scheen lekker gelukkig en na een wandeling van ruim 20 minuten arriveerden we bij het museum. In de brasserie konden we genieten van koffie/thee en de lekkernij uit Den Bosch: de Bossche bol van Jan de Groot. Een flinke hap! Daarna zijn we in 2 groepen gesplitst om uitleg te krijgen over het museum.

Het museum was vroeger het gouvernementspaleis in de binnenstad van de hoofdstad van Noord-Brabant, ’s Hertogenbosch. We hebben 2 kamers van dit voormalige paleis bezocht waar ook Napoleon verbleven heeft. Aan de muren hingen schilderijen met stillevens van bloemen en vruchten waarbij de bloemen op verschillende jaargetijden bloeiden. De maker van deze schilderijen was de schilder Van Spaendonck uit Tilburg. Later is deze goede man hofschilder geweest onder Lodewijk de zestiende en Napoleon. In de beide kamers werden ons een aantal voorwerpen getoond waarvan wij moesten raden wat het waren. Zo was er een mooie sierlijke zilveren theepot met een draak en een engel erop en een ivoren beschermkapje voor je pols als je handboogschutter was. Hierop stond de afbeelding van de heilige Sebastianus.

Naast kleine voorwerpen was er ook een groter houten beeld van een engel wat uit verschillende stukken hout bestaat. Die stukken hout zijn als het ware aan elkaar geplakt. Dit stamt uit de jaren 1800. Mooie gordijnen voor de ramen die we ook mochten voelen en die aanvoelden als een soort damast met ingeweven figuren. De deuren hadden omlijstingen van bladgoud en waren dubbel zodat de dames met wijde rokken sierlijk binnen konden wandelen. Het paleis is in de oorlog tot militair hospitaal omgevormd waar gewonde soldaten in verbleven en verzorgd werden.

Na dit allemaal gezien en gehoord en gevoeld te hebben togen wij naar buiten waar het zonnetje ons vrolijk toelachte en we de mooie beelden in de tuin konden bewonderen. Zo stond er een serie koe, varken en kip van Louis Gelen, die bekend staat om zijn gaten in zijn kunstwerken. De gaten symboliseren bij de dieren het een zijn met de natuur, het landschap, omdat je het landschap er doorheen ziet. Ook de gietgaten waren zichtbaar gemaakt. Een ander prachtig beeld is van Vincent Van Gogh waarbij hij in zijn ene hand een bos zonnebloemen naar beneden houdt en in zijn andere hand een bos met de bloemen naar boven. De bolling van de zonnebloem is duidelijk voelbaar. Er stond ook een beeld van Eva met een slang die een appel in zijn bek hield. Eva kijkt de slang aan.

Het was een interessante en leerzame dag en voor de eerste keer blinden en slechtziender rondleiden, hebben zij het heel goed gedaan. Dankjewel organisatie voor deze excursie en zonder de vrijwilligers kon deze dag niet zo succesvol zijn.