Korte impressie over de reis naar Koblenz en omgeving

Graag voldoe ik aan de wens om enkele indrukken weer te geven over de vijfdaagse reis naar Koblenz.

Persoonlijk ben ik iemand die niet veel om vakanties geeft maar er zijn twee hoogtepunten in het jaar waar ik altijd erg naar uitzie en al van te voren weet dat het mij een grote voldoening schenkt.

Eén van die hoogtepunten is de jaarlijkse culturele reis van meerdere dagen die door KUBES en met volle medewerking van KUBES de laatste jaren door Bob en Liese-Lotte Middelburg worden georganiseerd.

Al vanaf het jaar 2000 ben ik een vaste deelnemer, behoudens in 2015 toen ik de reis noodgedwongen door gezondheidsproblemen moest afzeggen.
Maar des te groter wat mijn genoegen dit jaar weer volop te kunnen genieten. Het ligt niet in mijn bedoeling alle excursie- en cultuuronderdelen te beschrijven maar me te bepalen op de indruk die ik altijd ervaar en met me mee naar huis neem.

Het weten dat je weer dagen samen bent met mensen die er elk jaar bij zijn geeft al een aangenaam reüniegevoel, maar ook de bereidheid van de bekenden om meteen spontaan contact te maken met de mensen die voor het eerst meegaan, vind ik verrassend. Ook de zekerheid dat de organisatie de begeleidsters en begeleiders met zorg uitkiest en de keuze om elke dag van begeleiding te wisselen. Dit verstevigt de contacten en daardoor ervaar je als deelnemer ook de grote betrokkenheid van de begeleiders.

Wat voor mij ook een heerlijk gevoel geeft, is de perfecte voorbereiding van de meerdaagse reizen. Al van te voren krijg je een overzicht wat we gaan beleven zowel aan cultuur als ontspanning en dit al met de juiste data en tijden.
Alleen de onvoorziene files onderweg kunnen het geplande programma verstoren. Waren de afgelopen jaren soms wat te overladen met veel cultuur op een dag, waardoor er vooral bij de oudere deelnemers wel eens teveel vermoeidheid optrad, dit jaar was de verhouding tussen cultuur en ontspanning zeer goed gekozen.

Zeker moet vermeld worden de geweldige sfeer en de gezelligheid die voor mij duidelijk uitstraalt bij alle deelnemers.
De bereidheid van alle begeleiders om de blinden en slechtzienden zoveel mogelijk alles te beschrijven en waar mogelijk te laten betasten van voorwerpen, plus 24 uur klaar te staan, al is het alleen maar om je steeds naar je kamer te brengen en af te halen, geeft een sterke band in de hele groep, en die ook de integratie tussen blinden en zienden sterk vergroot.

Ik zou hier nog veel meer over kunnen zeggen omdat ik er nu bijna een week later nog zo vol voldoening aan terugdenk, maar laat ik mij hier beperken tot dank aan allen die het organisatorisch en financieel hebben mogelijk gemaakt van deze reis te genieten.

Hoelang ik nog mee kan zal afhangen van mijn leeftijd waarbij de gezondheid wat kwetsbaar kan worden, maar ik verheug me nu al op de reis in 2017.
Het reisdoel is voor mij van minder belang, ik vind alles interessant, maar het is vooral de sfeer en de saamhorigheid plus de goede organisatie die mij aanspreekt.
Hopelijk zijn er in de komende jaren ook weer fondsen bereid om deze reizen te ondersteunen, waardoor het voor veel deelnemers ook financieel mogelijk blijft eraan deel te nemen.

Rinus Rijk