KUBES reis naar de Mittelrhein, augustus 2016
Misschien vinden jullie het leuk om eens te horen hoe een KUBES reis tot stand komt.
De ideeën voor een reis ontstaan thuis, Liese-Lotte zittend op de bank, Bob in zijn fauteuil, beide met een glaasje wijn binnen handbereik, ook tijdens de dagelijkse wandelingen in het bos met onze hond Maika en tijdens autoritten. Dan zonder het glaasje wijn.
Eerst komt de vraag: waar gaan we naar toe? Wat is voor onze groep interessant?
Het mag ook niet te ver zijn. Het moet een portie kunst en cultuur zijn, maar toch ook voldoende ruimte voor pure ontspanning. Dat de bestemming altijd Duitsland is, heeft te maken met de vele mogelijkheden die dat land biedt en de taal.
Als we de bestemming hebben bepaald, begint eerst het grote zoeken naar een hotel. Dit moet centraal in het gebied liggen, voldoende kamers hebben, vooral eenpersoonskamers, een terras, het liefst ook een zwembad, een leuke omgeving en vooral ook betaalbaar.
Dan duiken we het internet in om mogelijke hotels te bekijken. Dat is een hele klus.
Bob leest voor, Liese-Lotte heeft steeds commentaar. Uiteindelijk komen er wat hotels in de voorselectie. Deze gaan we aanschrijven voor een aanbieding. Soms komt er nooit een antwoord, soms zijn ze al volgeboekt en dat een jaar van te voren. Er komen dan diverse aanbiedingen, waarvan sommige meteen afvallen omdat zij te duur zijn. Uiteindelijk blijven er enkele over. Deze gaan we t.z.t. bezoeken. Dan worden er offertes gevraagd bij enkele busmaatschappijen. Vooral Duitse, omdat deze altijd goedkoper zijn dan Nederlandse. Vorig jaar was het bijna niet goed gegaan. Twee weken na onze reis, ging de busmaatschappij failliet, iets wat wij niet konden voorzien. Wel was de bus niet zo best meer. Dit jaar, bij een andere maatschappij, hadden we een splinternieuwe bus en een prima chauffeur.
Dan komt de invulling van het programma. Wat willen we graag zien? Is het geschikt voor onze groep?
Is er veel aan te raken? Toegankelijk? Doen we een rondleiding? Zo ja, hoeveel gidsen?
Ook Nederlandstalig? Waar lunchen we? Weer het Internet afstruinen. Dan wordt het weer veel mailtjes schrijven of bellen. De reacties komen niet altijd vlot binnen. Vaker moeten we er weer achteraan. Dan keuzes maken. Afspraken maken. Deze altijd eerst onder voorbehoud, we moeten eerst zeker weten dat het allemaal doorgaat. Het doorgaan van de reis is afhankelijk van voldoende aanmeldingen, maar zeker ook of er voldoende subsidie verkregen kan worden.
Het aanvragen van de subsidie is bij Adri Hopman in goede handen.
Door zijn zorgvuldige manier van werken, geniet hij veel vertrouwen bij de diverse fondsen.
Daarvoor is een goede begroting nodig, die wij omstreeks eind oktober bij Adri inleveren.
Het is een heel gereken.
Dit jaar had, toen wij er voor het eerst kwamen, Koblenz, met de Rheinpromenade, Seilbahn, fort Ehrenbreitstein, meteen ons hart gestolen. Ook de prachtige Altstadt, met zijn mooie kerken, waterpartijen, kunstwerken en pittoreske pleinen had veel te bieden.
Een boottocht op de Rijn mag bij zo’n reis natuurlijk niet ontbreken. Dan het interessante kloostercomplex Maria Laach. Ook het bezoek aan Rüdesheim met o.a. de duizend jaar oude Brömserburg, waarin het wijnmuseum is gevestigd, het Niederwalddenkmal en wijn proeven op een oud wijngoed was alles puur cultuur. Voor dit alles gold ook: van te voren alle afspraken maken en aan alle locaties een voorbezoek brengen. Voor de voorbereiding is een vast bedrag in de begroting opgemomen. Meerkosten zijn voor onze eigen rekening. Dat hebben we er graag voor over. We genieten er echt van.
Liese-Lotte en Bob Middelburg