Kort reisverslag van de KUBES reis naar Koblenz a/d Rijn In Duitsland

Van zondag 21 augustus tot en met donderdag 25 augustus 2016

Zelf had ik enige ervaring als begeleider met de KUBES-dagexcursies, maar nog niet met de meerdaagse trips.
Toen ik dus aangemeld en ingedeeld was bij deze langere reis bekroop mij een gevoel van interesse, maar ook van enige schroom hoe de reis zou gaan verlopen.

Maar ik moet zeggen dat het een geweldige ervaring is geweest.
En zeker voor herhaling vatbaar. Mijn grote complimenten voor de zeer deskundige voorbereiding van deze toch wel complexe reis voor wel 60 deelnemers.
Een grote verantwoordelijkheid, maar ook best wel de kans dat er dingen zijn die plotseling veranderen of gebeuren, zodat er geïmproviseerd moet worden.

Daarnaast is ook de discipline van de reisgenoten, zowel de slechtziende/blinde deelnemers, als de begeleiders, mij opgevallen. Vooral om met een zo grote groep op pad te gaan, is dit van groot belang. Elke keer als een tijd van vertrek was aangekondigd, stonden we allemaal op tijd op de stoep! Geweldig hoor.

Het onderkomen in het ***-hotel was prima en voldoende afgestemd voor deze reis.
Het zoeken van je juiste kamer was soms wel eens lastig door de vele trappen en gangetjes. Maar er is niemand zoekgeraakt in deze 5 dagen.
En de kwaliteit van het hotel en de catering was prima.

Het programma van deze 5 dagen was heel afwisselend en vol genoeg.
Als je 2 acties per dag hebt, dan is dit met een groep van 60 personen een hele toer om dit voor elkaar te krijgen. Er was ook tijd voor onderlinge contacten op de terrassen en tijdens de wandelingen door de dorpjes en langs de Rijn.

De excursies en de bijbehorende deskundige rondleiding (in het Hoog Duits) door de Burcht boven Koblenz was erg goed en heel interessant. Het is altijd een grote toer om ziende attracties enigszins om te bouwen voor een goede trip voor de slechtziende/blinde reisdeelnemers. Mijn complimenten dat dit goed gelukt is.

Nog niet met alle deelnemers heb ik contact kunnen maken in deze reis, maar wel met veel begeleiders en natuurlijk met de leuke mensen die ik elke dag heb mogen begeleiden. Het valt mij op dat alle deelnemers heel enthousiast zijn en plezier hebben in deze trip. En dat kan ik mij nu zeker voorstellen. Het smaakt naar meer.

Groeten van LeoHans Los uit Scheveningen, 31-8-2016.