Els Verhelst

1967, Oostende, België.

Els studeerde in 1991 af in Sociologie aan de Katholieke universiteit Leuven. Zij schilderde toen al als hobby en ontdekte daarmee ook haar gevoel voor kleur en picturale compositie. Dit inspireerde haar tot het starten van een vierjarige opleiding Schilderkunst aan de Hogeschool voor Kunst en Wetenschap, Sint Lucas, te Gent. Gedurende deze studie leerde ze dat het schilderen een bijzondere relatie legt met wat ze ziet, en daarnaast een diepere werkelijkheid laat zien. In 1997 studeerde zij af met onderscheiding.

Door een oogafwijking (coloboom) aan beide ogen was Els sinds haar geboorte op één oog al slechtziend, maar door een visus van 50% op haar "goede" oog zag zij toch nog redelijk. Na een netvliesloslating ging in 2007 ook de visus in haar ‘goede’ oog steeds verder achteruit. Hierdoor ziet Els met dit “goede” oog nog slechts licht en donker. Deze forse achteruitgang in visus resulteerde dan ook in nieuwe keuzes wat betreft kunst.

Op de Vrije Academie Lindenberg in Nijmegen ontdekte ze de mogelijkheden van steen en keramiek. Ze had daarbij les van verschillende beeldend kunstenaars waaronder: Antonie Eikemans, Anjeliek Blaauw en Marjorie Schlooff.

Haar keramisch werk is vooral geïnspireerd op de natuur, maar heeft een kleurexpressie die verrassend eigenzinnig is, en die haar werk daardoor ook een eigen taal laat spreken.

Bij haar werken met steen, vallen vooral de strakke vormgeving en organische elegantie op. Els werkt daarbij met verschillende steensoorten, albast, serpentijn en speksteen, en haar werk is vrijwel altijd abstract.

In 2014 hernam Els het schilderen bij kunstenares en docente Marijke Kremers. Schilderen is daarbij vooral loslaten nadat de vorm goed waargenomen is met de handen en het kleine beetje restzicht dat haar nog rest. Haar schilderijen zijn daardoor totaal anders als voorheen, maar kleur en compositie zijn nog even sterk.

In 2013 won Els, met haar beeld ‘de maan’, de eerste prijs bij de Nijmeegse amateurkunstmanifestatie in de categorie ’slechtzienden en blinden’.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Els Verhelst.
E-mail: els.verhelst@planet.nl
Website: http://elsverhelst.nl