Marja van Oers-van der Aa

1954, Udenhout.

Vanaf haar jeugd werd Marja, die al sinds haar geboorte zeer slechtziend is, geraakt door de kunst, met name muziek: pianospelen, zingen in koren en volksdansgroepen leiden. Na de HBO-opleiding theologie/levensbeschouwing was het vooral de esthetiek die haar bleef boeien.

Zo’n 11 jaar geleden ging zij over op de beeldende kunst, het beeldhouwen. Het werken in albast had voor enkele jaren geleden haar voorkeur. Momenteel laat zij zich uitdagen door de wat hardere steensoorten. Zij volgde een aantal cursussen/workshops bij verschillende kunstenaars in binnen- en buitenland.

Marja: ‘Gaandeweg kwam ik tot de ontdekking dat met name abstracte, organische vormgeving het best bij mij past. Abstracte vormen zijn zowel verhullend als onthullend. Ook vermijd ik in mijn werken bewust de symmetrie, omdat dit mijn creativiteit belemmert. Voor mij is het creëren van kunst een vorm van religie: bij beide gaat het om (ver)wachten/(ver)binding, er kan iets gaan ontstaan tussen het te creëren kunstobject en mij, een proces van ruimte maken en geven, een weg van oppervlakte naar hart en ziel.’

De afgelopen jaren is Marja zich tevens gaan verdiepen in de conceptuele kunst. Het fascineert haar om met een minimum aan afgedankte (waardeloze?) middelen haar mening over bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen weer te geven. Via dit medium wil ze mensen stimuleren om niet alleen naar het werk te kijken, maar ook over deze ontwikkelingen na te denken.

Marja:

Dat mijn kunstobjecten getuigen van niveau blijkt uit het feit
dat er een aantal werken verkocht is via exposities en opdrachten.
Vanzelfsprekend blijft ze zich verder ontwikkelen en bekwamen in deze vormen van kunst.