Jankie van Soest

1946, Wijk bij Duurstede.

Jankie, die sinds 1985 Macula Degeneratie heeft door hoge myopie, speurt altijd, waar ze ook is, rond voor mooie foto’s.

In 2012 volgde Jankie in Eindhoven de workshop ‘Schilderen met Licht’ bij fotografe Anja Ligtenberg.

Jankie heeft altijd wel foto’s gemaakt, maar vond deze methode heel bijzonder: fotograferen in het donker! Het maakt niet uit of je ziet of niet.

Onder de naam Collectief Seeing The Unseen fotografeert een groepje van vier slechtziende vrouwen. Jankie: ‘Een van ons, of met elkaar, bedenkt een thema. Iets wat uitgebeeld gaat worden. Wij praten erover hoe wij het gaan uitbeelden en zoeken er de persoon en de spullen voor. De bedenker is de regisseur. Een lange sluitertijd is vereist. Lampen uit, camera aan… We belichten met kleine (soms gekleurde) zaklampjes alles wat wij op de foto willen zien. Het is geen statisch gebeuren, er kan veel beweging in de foto zijn. En bij ons ook!’

Het collectief heeft al verschillende malen geëxposeerd, waaronder in het Van Abbemuseum tijdens de KUBES-tentoonstelling.

Jankie: ‘Fotografie is voor mij de wereld binnenhalen. Door de vergroting op de laptop ontdek ik verrassende dingen die ik niet gezien heb. In musea of op vakantie maak ik veel foto’s zodat ik alles op mijn gemak thuis kan bekijken. Ook onze kleinzoon kan ik op deze manier beter zien!’