Tim Oegema

1969, Terneuzen.

Na de vergezichten over de klei van Zeeuws-Vlaanderen werd Tim toegelaten op de kunstacademie in Utrecht. Hij maakte toen portrettekeningen. Vol passie genoot hij van de academie, de stad en de vele gesprekken over kunst en filosofie.

In het afstudeerjaar kreeg hij de oogziekte Leber. Dit houdt in dat hij in het midden van zijn gezichtsveld blind is en heel onscherp ziet. Een drama waar hij nooit overheen zou kunnen komen, meende een leraar.

De ziel gaat te voet. Hij moest zijn levenstempo aanpassen en misschien de kunst vaarwel zeggen. Na een revalidatie in Apeldoorn keerde hij terug naar Utrecht. In 1994 kocht hij een zak modelgips en maakte in een donkere kelder het beeld To drag the past out into the light, later in brons gegoten. Vele beelden volgden en in een zoektocht naar zichzelf, belandde hij regelmatig in een doodlopende steeg. Tim:

De hoofdweg van mijn bestaan is dat er altijd een weg is. Mijn werk geeft me troost en houdt me op de been. Het nostalgisch heimwee naar het zien blijft, ook na twintig jaar. De moed om te leven met een handicap heeft oogverblindende schoonheid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tim Oegema.
E-mail: tim.oegema@gmail.com
Website: http://timoegema.com