Rafael Arias

1950, Madrid, Spanje.

Rafael studeerde af aan de kunstacademie in Madrid, waar hij zich richtte op toegepaste kunst met als specialisatie fotografie, grafische vormgeving en design. Hij werkte, zolang zijn zicht het toeliet, bij reclamebureaus, zette zijn eigen bureau op en later een winkel in fotografie en film. Maar toen hij in 1990 volledig blind werd, moest hij dat opgeven. Sinds 1993 is Rafael voltijds kunstschilder en heeft inmiddels in vele landen geëxposeerd. Ook werkt hij in opdracht.

De kunstenaar heeft zijn eigen methode ontwikkeld die hem in staat stelt olieverfschilderijen te maken. Hij schildert op de tast, gebruikmakend van verschillende materialen die hem helpen de compositie te bepalen en individuele vormen weer te geven. Deze ‘hulplijnen’ zijn tijdelijk. Het eindresultaat is puur olieverf op doek.

Rafaels werk is figuratief, impressionistisch met een vleug expressionisme. Thema's zijn: landschappen, stillevens, menselijke figuren. Soms maakt hij ook een uitstapje naar surrealisme en abstractie. Kenmerkend voor het werk van Rafael is zijn kleurgebruik: soms sober, meestal uitbundig.

Ook experimenteert hij met verschillende texturen in de pasteus aangebrachte olieverf. Dit maakt zijn werk niet alleen de moeite waard van het zien, maar zeker ook van het voelen!

Samen met slechtziende kunstenaar Birgitta Blokland heeft hij gewerkt aan het ´Art of Braille´- project, een serie ronde schilderijen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rafael Arias Fernández.
E-mail: r.ariasfernandez@gmail.com