Evert Bolt

⚬ 1934, Oosterend (Texel) - ✝ 2019, Monnikendam

Na de Mulo te hebben gevolgd is Evert - ondanks zijn slechtziendheid - gaan schilderen onder begeleiding van kunstenaar Toon de Haas en begon te exposeren en beensnijder Hielkema bracht Evert in de midden vijftiger jaren ondermeer de kneepjes van het vak boetseren en pottenbakken bij. Tijdens zijn werk als telefonist tekende hij, maar ging vanaf 1958 over op het vervaardigen van houten sculpturen. Hij was toen aanvankelijk nog in staat de silhouetten vaag te onderscheiden van de - toen nog - figuratieve beelden.

In de loop der jaren werden zijn beelden steeds abstracter van vorm en werkte hij nog uitsluitend met behulp van zijn tastzin.

In 1993 exposeerde Evert - voor het eerst onder de vlag van Stichting KUBES - in de Nicolaïkerk van het Centraal Museum te Utrecht, waarna nog vele exposities volgden. Eind 1995 ging hij over op ruige, abstracte en keramische plastieken en volgde daarna enkele weekenden een beeldhouwcursus voor blinden en slechtzienden, georganiseerd door Stichting KUBES en besloot te gaan werken in harde soorten steen.

De uitgangspunten in Evert zijn werk zijn visuele herinneringsbeelden en gaan hoofdzakelijk over het verbeelden van gebaren, ervaringen en emoties in abstracte lijnen en soms herkenbare ronde of hoekige vormen. Het bekijken, maar vooral het betasten van die beelden roept speciale gevoelens op.

Evert verkoopt alleen bronzen afgietsels van zijn beelden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Evert Bolt.
E-mail: evertriet@ziggo.nl