Archeon

Museumpark Archeon is een themapark en openluchtmuseum in het zuiden van Alphen aan den Rijn dat zich richt op de Nederlandse geschiedenis. Het park is in drie tijdperken verdeeld: de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Zwerf door de prehistorie, kom héél dichtbij de Romeinen, ontdek het Romeins Museum en duik in de middeleeuwen. Stap midden in de geschiedenis en ontdek hoe het vroeger was. De gebouwen, hutten en huizen hebben echt in ons land gestaan of staan er nog steeds. Breng een bezoek aan het Romeins Museum en ontdek de échte vondsten uit Zuid-Holland.

Prehistorie

Ga mee op reis: héél ver terug in de tijd naar het kamp van de jagers-verzamelaars. Hier maak je kennis met de jager en ontdek je hoe zij leefden. In de mooie mesohut ontdek je hoe men vroeger woonde. Daarna ga je door naar de eerste boeren, de bronstijd en de ijzertijd.

Romeinse tijd

In het Romeinse stadje staan o.a. een badhuis, een tempel en een Romeinse herberg. Ook kun je meedoen aan vele activiteiten zoals: Romeinse massage of de kruidenspeurtocht.

Middeleeuwen

In het middeleeuwse stadje Gravendam leef je in de 14e eeuw. In de ambachtshuizen wordt hard gewerkt en kun je de houtbewerker, de bakker of de smid bezoeken.

Romeins Museum

Onderzoek echt archeologisch aardewerk en raak skeletmateriaal van dieren aan. Veel Romeinse vondsten uit Alphen aan den Rijn vertellen het verhaal van de soldaten, maar ook van de lokale bewoners. Ontdek hoe de Romeinen schreven (en probeer het zelf), kijk wat voor wapens ze droegen en waar ze mee betaalden.

Toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden

Blinden en slechtzienden mogen alles aanraken, behalve in het Archeologiehuis zijn er enkele dingen achter glas, die niet aangeraakt kunnen worden.
Bij het entreegebouw is de parkgids van Archeon in braille beschikbaar.
Er zijn audiotours van de 3 tijdperken te downloaden. De audiotours zijn verkrijgbaar voor Apple, Windows en Android.
Op vertoon van de OV-begeleiderskaart krijgt de begeleider 50% korting op de entreeprijs.
Blindengeleidehonden zijn toegestaan in Archeon.

Locatie:
Archeon
Archeonlaan 1
2408 ZB Alphen aan den Rijn
Telefoon: 0172 447744
Website: https://www.archeon.nl
E-mail: info@archeon.nl