Verslag excursie naar Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
door Marieke Kooijmans
Op vrijdag 23 mei zijn wij met 16 personen bij het museum aangekomen om van alles te ontdekken over het leven van Egyptenaren van vroeger. We werden in 2 groepen gesplitst. Groep 1 kreeg een workshop gegeven door Larissa en groep 2 begon met de rondleiding en bezichtiging van een tempel.
Larissa vertelde ons in eerste instantie over het Egypte van 7000 jaar voor Christus. Door het land loopt de rivier de Nijl die na overstroming vruchtbare grond achter laat waar de mensen zich vestigden. Ongeveer 4000 jaar voor Christus kwamen de farao’s. Zij waren de baas in het land. Zij droegen voorname kleding en droegen ook een kroon op het hoofd. Wij mochten een replica hiervan zien. Een hoofddeksel met goud versierd en allerlei kleuren. Voorop was een slangenkop te voelen en de kroon was verdeeld in 3 aparte aan elkaar bevestigde segmenten. Boven in het hoofddeksel was een opening en daar stak een zogenaamde fles uit omhoog. Ook kregen we iets te zien wat hij bij zich had. Een soort kruis wat aan het ene eind in een kromme staf eindigde en aan de andere kant een vlegel (soort zweep).
Om met elkaar te communiceren was er het hiërogliefenschrift. De replica’s die wij te zien kregen, moesten van boven naar beneden gelezen worden. Bovenaan stond een zon die een bepaalde klank vertegenwoordigde. De andere figuren stonden ook voor klanken. Daaronder golfjes, een broodje, een staf een kever, een plantje en nog meer. Verderop in de jaartelling ging men andere tekens maken die men op papyrusrollen schreef. Hiervoor werden rietstengels die gedroogd waren gebruikt. Er waren 2 vakjes waar rode en zwarte kleurstof in zat waar men dan de rietstengel in moest dopen om zo te schrijven. Ook kregen we een beeldje te zien wat een valk voorstelde, maar die had wel een kroon op met ook zo’n fles er in.
De farao’s werden gemummificeerd. Dit hield in dat na hun dood alle ingewanden uit hun lichaam werden gehaald. Alleen het hart mocht blijven zitten. Het lichaam werd gedroogd met veel grof zout. Dit ging in en op het lichaam. Daarna werd het geolied en in doeken gewikkeld. Ook gingen er doeken het lichaam in om het zo in vorm te houden. Daarna werd het in een kist van hout gelegd die mooi versierd was of in een sarcofaag stenen kist.
De farao’s werden in de piramides begraven en zij kregen van alles mee zodat ze in het hiernamaals niets te kort zouden komen en aan de goden konden geven. Ook amuletten behoorden daar toe. Daarna speelde Larissa iets op een instrument. Een buis met muntjes erin die een apart geluid maakte. We mochten aan geurpotjes ruiken. In de tempels moest het aangenaam geuren. Zo was er o.a. koffie en wierook en bijenwas. Tenslotte mochten we een 3-d puzzel van een piramide in elkaar zetten wat niet mee viel. Hij bestond maar uit 5 stukken maar het was een hele toer om deze op de juiste manier op te bouwen.
Na een lekkere lunch met hapjes die niet alledaagse smaken bevatten vertelde Noël hoe een tempel er uitziet. 5000 jaar voor Christus bestond de tempel – offerplaats en waar men de goden vereerde – nog niet uit een stenen bouwwerk. Voorheen werd er een cirkel gelegd ommuurd met stenen en er stond een vlaggenstok met grote wimpel zodat men wist waar de offerplaats was. Er was een heel duidelijke maquette waarop je eerst het voorplein voelde met heel veel zuilen aan weerskanten. Op die zuilen stonden sfinxen. (vrouwenlichamen met de kop van een ram) in plaats van de leeuw. De tempel bestond uit 3 delen. Alleen in het achterste gedeelte werden de goden geëerd en werd er geofferd. De tempel die in het Rijksmuseum staat is de tempel van Isis. Opgebouwd uit hele grote vierkante zandsteenblokken.
Met speciale handschoentjes mochten wij dit voelen. Het dak van de tempel liep van hoog naar laag. Achterin de tempel was een deur die dicht gemaakt was Daar boven waren de zon en nog meer versieringen te zien. Ook hebben we een beeld gezien dat een koninklijk hoofddeksel droeg. Toen men dit beeld vond had het geen hoofd wat naderhand zo’n 300 jaar geleden nieuw gemaakt is. De voeten van dat beeld voelden doordat zij origineel zijn heel ruw aan terwijl het hoofd niet afgesleten was.
Ik hoop zo jullie een impressie te hebben gegeven van wat we mochten ervaren. Hartelijk dank ook aan de begeleiders die er voor hebben gezorgd dat deze dag een topdag werd.