Verslag excursie Parels van Zeist op 10 april 2025
door Jeanne & Louis Selten
Om 10.30 uur, ruim op tijd, was iedereen aanwezig. We werden ontvangen in de orangerie van Slot Zeist. Na een drankje en een stukje taart nam Roet, de excursieleider van de dag, het woord. Hij had een bijzondere mededeling. Deze moest nog wel even geheim blijven. Emilie de Lanoy Meijer zal onderscheiden worden door het Cultuurfonds als vrijwilliger van Stichting KUBES vanwege haar grote inzet voor deze organisatie. Zij is mede verantwoordelijk voor de mooie excursies en evenementen die KUBES aanbiedt. Alle aanwezigen konden hier volledig mee instemmen en ze gaven Emilie een daverend applaus.
Hierna gingen we in twee groepen slot Zeist bezoeken. Het Slot werd in de 17e eeuw gebouwd door Willem Adriaan, graaf van Nassau-Odijk. Het was bedoelt als een lusthof. Het is nu het decor van evenementen, historie opsnuiven of je kunt er genieten van kunst en cultuur. We maakten een rondleiding door de diverse zalen. De gids wist overal een boeiende presentatie te geven. Zo kwamen we onder andere door de Spiegelzaal, de Willemszaal, de hal, het trappenhuis, de Blauwe zaal, de Tuinkamer en de Marmerenzaal. Elke zaal was voorzien van vele decoraties, zoals vloerkleden, muurbehang, plafondschilderingen, kroonluchters en meubels en alles mocht aangeraakt worden. Dit is heel bijzonder want in veel andere musea is dit niet mogelijk. Na deze bezichtiging gingen we terug naar de orangerie. Daar stond voor ons een heerlijke lunch klaar met soep, broodjes en een drankje. Hierna was er nog wat tijd om van het mooie weer buiten te genieten.
‘s Middags gingen we de Broedergemeente bezoeken. Via het kerkhof kwamen we aan bij de kerk van de Broedergemeente. Hier werd door Mieke de geschiedenis van deze Gemeente verteld. In de 18e eeuw veranderde het slot van eigenaar. Willem Schellinger en zijn vrouw Sofia Centen kochten het slot ten behoeve van de Evangelische Broedergemeente of Hernhutters. Zij kregen de beschikking over een vleugel van het slot en de weilanden ervoor. Hier werden later de huizen van de Broedergemeenschap gebouwd. Na de inleiding in de kerk gingen we, verdeeld in twee groepjes, te voet verder over het zuster- en broederplein. Je kunt deze twee pleinen vergelijken met een hofje in een stad, maar dan wel veel groter. Ook hier kregen we weer veel informatie over de geschiedenis van deze twee pleinen. Er heerste een vredige sfeer. Het geheel ademde een oase van rust uit.
Dit verslag beschrijft onze belevenissen tijdens de dag van de excursie. Het is geen opsomming van de verhalen van de gidsen. Wil je toch meer weten over de geschiedenis van Slot Zeist, kijk dan op de website van het slot. Of ga het zelf bezoeken, het is zeer de moeite waard.
Een speciale dank gaat uit naar Anneke en Emilie voor de organisatie van deze dag. Een goede voorbereiding maakt het voor een ieder prettiger om de dag op een leuke manier te beleven. Tevens willen we ook Roet niet vergeten. Hij was een voortreffelijke excursieleider. Dus: alles liep op rolletjes. Ook de gidsen, Mieke, Lizzy en Fred, hadden zich goed voorbereid. Mede dankzij hen was onze dag geslaagd.