Verslag excursie ‘In en om de Hermitage’
Door Kirsti Steur
Op 17 juni vertrokken we met stralend mooi weer met een groep vanaf station Amsterdam centraal met de metro richting de Hermitage. Natuurlijk was er eerst gelegenheid voor koffie of thee met iets lekkers. Bij de tweede halte stapten we uit. Wat een rustig stukje Amsterdam! We stonden met enkele stappen al bij het Holocaust Namenmonument. Het monument omvat vier Hebreeuwse letters die samen het woord weergeven dat ‘In herinnering aan’ betekent. In reliëf zijn deze Hebreeuwse tekens te voelen met daaronder de tekst ‘in memoriam’. Deze Hebreeuwse letters zijn in het groot als muren van baksteen nagebouwd. Vanuit de lucht zijn de tekens dan ook duidelijk te zien. Op iedere baksteen staat een naam van een slachtoffer van de Holocaust vermeld. Keurig op alfabet. In het totaal namen van 102.000 mensen die nooit een graf kregen.
Tevens is er een muur van baksteen waar nog steeds aan gebouwd wordt. Nog steeds komen er namen van mensen naar boven. Op die manier kan er steeds nog een baksteen met de betreffende naam worden toegevoegd. Heel indrukwekkend.
Meteen daarnaast in de Hoftuin van de Hermitage waren 7 bijzondere kunstwerken te bewonderen met als titel ‘de werken van barmhartigheid’. Deze waren gemaakt van staal en glas. Deels waren ze op de tast te herkennen, maar onze gids Jet van Boxtel noemde ze een voor een voor ons. Via een mooie oude poort kwamen we bij de Hermitage. Hier konden we bijzondere kunst bewonderen van de Outsider Art Galerie, buiten beelden, binnen keramiek. De beelden waren o.a. gemaakt van oud gereedschap, allerlei toepassingen van oud ijzer zoals fietskettingen etc. Een enkeling kocht een souvenirtje van de keramiekwerken die we binnen mochten bekijken.
Aansluitend leidde Jet ons naar de binnentuin van de Hermitage. Hier is op zaterdagen een markt. Deze deed heel knus aan en in de zomerzon geurden heerlijke jasmijnplanten. Bij verschillende kramen mochten we iets lekkers proeven of kregen we zelfs een bord met verschillende lekkere hapjes aangeboden. Dit varieerde van koude thee tot heerlijke kazen, toastjes met chutneys gemaakt van Hollandse groenten en fruit, Italiaanse en Portugese hapjes. Heel verrassend! Op het terras werd er een drankje aangeboden en de beloofde kaasstengel van Jet.
Als afsluiting volgde uitleg over de bouw van de Hermitage en een rondleiding in de historische keuken uit 1718. Onvoorstelbaar als je bedenkt voor hoeveel mensen er gekookt moest worden…. De Hermitage is in 1680 gebouwd nadat de Amsterdamse Diaconie een grote nalatenschap had ontvangen. Het tehuis voor oude vrouwen werd in die tijd het tehuis voor oude besjes genoemd. Er woonden maar liefst 400 vrouwen. Begin 19e eeuw kwamen er ook plekken beschikbaar voor oude mannen. Omdat de kerkzaal heel lang de op een na grootste zaal in de stad was, werden er ook officiële feesten gegeven en hoogwaardigheidsbekleders van de hele wereld ontvangen. In 1953 kreeg het gebouw de naam Amstelhof. Tegenwoordig is het een museum.
Rond 15.00 uur namen we de tram richting Amsterdam centraal. Sommigen besloten er nog verder op uit te gaan, sommigen begonnen na deze interessante dag aan hun thuisreis.
Iedereen bedankt voor de gezellige dag!