Verslag ‘de dag van de reflectie’

Op vrijdag 15 november 2019 troffen zo'n 23 mensen elkaar in Den Haag voor ‘De dag van de reflectie’, een excursie van stichting KUBES. Na een heerlijk kopje koffie/thee en taart, gingen we naar het Vrijmetselarijmuseum. Hier werd op zeer boeiende wijze verteld over de geschiedenis van de vrijmetselarij. Iets van het mysterieuze dat voor mij om deze beweging hangt, werd een beetje weggenomen. De vrijmetselarij streeft naar samenwerking en het opheffen van tegenstellingen in de samenleving. Dat doet zij d.m.v. Loges, een soort bijeenkomsten, waarin men met elkaar van gedachten wisselt, maar dan zonder religieuze uitingen. Er werden allerlei attributen getoond die symbolen van de beweging weergeven.

Na een heerlijke lunch gingen sommigen wandelend, anderen per tram, naar de volgende bestemming van deze excursie: de Eerste Kamer van de Staten-Generaal. Gezeten in de bankjes, werd boeiend verteld over de geschiedenis van het gebouw. Zo kreeg architect Pieter Post de opdracht in 1648 de Staten-Generaal te bouwen. Hij stond bekend als snelle werker en hij deed zijn naam eer aan door al in 1651 op te leveren. In vroeger tijden kende men, net als nu, ook al het eindeloze debatteren. Het plan was om al in 1900 het gebouw te renoveren. Omdat kort daarvoor het verplicht werd de publieke tribune voor debatten in te voeren, werd daar niet teveel geld aan uitgegeven en werd een Belgische spoorbrug aangeschaft. De renovatie werd uiteindelijk uitgesteld, omdat het toch te duur was.

Vroeger was dus echt niet alles anders. Die brug fungeert trouwens tot op de dag van vandaag als tribune. Ook hebben we de Kamer van Handeling bezocht, een kamer waar de notulen bewaard werden. De akoestiek was gedempt door de vele boeken. Ook was er een kastje met tinnen blikjes, die men gebruikte om de sigarenas in te doen.

Het was een interessante en gezellige dag. Als u de kans krijgt, zou ik beide instellingen zeker bezoeken.

Esther Veldman, excursiedeelnemer