Verslag van de stadswandeling te Zutphen op 20 augustus 2010

De deelname was ditmaal erg groot te weten 37 personen. Na verzameling op station Zutphen wandelden we naar De Born dat zich bevindt in het Bornhof. Zoals de naam al verraad was dat op een fraai historisch gedeelte in Zutphen. De Born was in de middeleeuwen in het bezit van een kanunnik en werd gebruikt als leefruimte voor bejaarden. Nu is het ook voor die doelgroep in gebruik, maar als activiteitencentrum. Daar hebben we koffie gedronken en kennis gemaakt met prachtige houtkunstwerken van Joachim Linssen. Hij was daar zelf ook aanwezig om tekst en uitleg te geven over zijn werk. Voor mijn gevoel had ik daar wel wat langer willen verblijven om nog meer te kunnen waarnemen. Vanuit de Born werd onze groep in vieren gedeeld waarbij elke groep met een gids op pad ging.

Zutphen is een zeer oude stad die ontstaan is uit zandduinen die tussen vennen en de IJssel gevormd waren. Oorspronkelijk heette het daar ook Zuid Venne. Door de strijd tegen het opkomende water, waren ze vroeger genoodzaakt om in de stad steeds maar weer de bodem te verhogen. Dit heeft tot gevolg, dat het bij sommige historische gebouwen lijkt alsof ze verzakt zijn maar dat komt louter door het herhaaldelijk ophogen van de grond. In de middeleeuwen gebruikte men het huis niet zozeer als woonruimte, maar hoofdzakelijk als opslag en winkel.
Van de historische gebouwen hebben we de Munt, de stadsmuur, de toegangspoort de Librije (oude bibliotheek) verschillende kerken en onder andere ook het gemeentehuis gezien. Het gemeentehuis is als een soort symbiose van middeleeuwse en moderne bouwkunst. Wel het bewijs dat op deze manier er een fantastische mix te maken is.

Dit is een korte beschrijving van de stadswandeling te Zutphen. Er is ons door de zeer deskundige gidsen nog veel meer verteld over deze mooie stad. We zijn erg blij met zulke goede mensen die ons weer de nodige kennis bij brengen.

Verder ging een ieder rond 16:00 uur zijns weegs. 0m aan de vurige wens van Adri Hopman tegemoet te komen zijn we nog even met een groepje naar een terras gegaan om er getuige van te zijn, hoe hij aan de halve liters bier zat. Gelukkig houden wij daar niet van…..

Jan Laan

Naschrift van Adri Hopman:
Wat die halve liters bier betreft;
Onderstaande foto getuigt ervan dat de schrijver van dit verslag wél degelijk van een halve liter bier houdt, en wel van meer dan één ook ……….