Geluidsdag "Luisteren in het duister" Amsterdam

Op zaterdag 9 oktober 2010 vond op het Westergasterrein te Amsterdam het project "Luisteren in het duister" plaats.
Dit project - een initiatief van Hannes Wallrafen en georganiseerd door Stichting Geluid in Zicht - in samenwerking met Stichting KUBES - liet het, in grote getale opgekomen publiek, o.a. aan de hand van soundscapes en geluidsschilderijen het verschil tussen stereo en surround ervaren.

Daarnaast waren er een aantal "Pssst…1 minuut-verhalen" te beluisteren, een live hoorspel met cabaretier Vincent Bijlo in de hoofdrol en werd dit deel - dat in Bioscoop "Het Ketelhuis" plaatsvond - afgesloten met een live optreden van Fanfare "Ons genoegen". Na een korte pauze kon men genieten van een audiowandeling over het Westergasterrein, waarbij de blinde en slechtziende bezoekers onder begeleiding van studenten van de Hogeschool van Amsterdam in kleine groepjes over het terrein wandelden, om daar verhalen te horen over het verleden en andere geheimen van dit industrieel erfgoed, waar tot in de jaren 60 gas uit kolen werd geproduceerd.

De wandeling eindigde na 20 minuten in de gashouder, waar het publiek getrakteerd werd op een prachtig - ruimtelijk weergegeven - gedicht, gevolgd door een optreden van het Koos Koopmans Trio, een sopraan en een zeer speciaal concert door ballonen. Hier vindt u een korte geluidscompilatie van deze dag.

Beluister een geluidscompilatie van deze dag

Download de luisterdag als zip-bestand

Bron: Hannes Wallrafen