Muziekworkshop Choroi
Op 14 januari hebben we deelgenomen aan een excursie naar Scorlewald in Schoorl. Deze instelling is de thuisbasis van een werkplaats van Choroi. Choroi maakt muziekinstrumenten van blank hout. De werkplaatsleider van Choroi en muziektherapeuten van Scorlewald ontvingen ons voor een workshop muziek maken.
Op het station van Alkmaar maakten we kennis met de organisatoren van de excursie en de rest van het gezelschap. Leden van Rotary Alkmaar waren zo vriendelijk ons met een aantal auto's naar Schoorl te brengen. Wij werden verwelkomd met koffie en heerlijke appeltaart en was er gelegenheid voor ontmoeting. Wij waren nog niet eerder mee geweest met een KUBES-excursie, maar we spraken diverse mensen die vaker deelnamen. Een voorbode dat ons een leuke dag te wachten stond!
‘s Ochtends hebben we een introductieworkshop muziek gevolgd met verschillende instrumenten die bij Choroi worden vervaardigd. In de grote zaal stonden een aantal stoelen in een kring. Onder elke stoel lag een houten blokje samen met een stokje. Tijdens de workshop hebben we muziek gemaakt met deze “klanktongen”. Verschillende klanktongen gaven verschillende tonen. Aan de hand van een Afrikaans liedje voerde we, al trommelend, een levendig dansje uit.
Hierna hebben we kennis gemaakt met de Bourdonlier. De Bourdonlier is een snaarinstrument met een aantal snaren die gegroepeerd zijn. De klank doet denken aan de middeleeuwen. Eén lier kan slechts een paar tonen produceren. Net als de klanktongen hadden verschillende lieren verschillende toonhoogten. Om de melodie van het lied wat we zongen in zijn geheel te begeleiden hadden we alle lieren - elkaar dus - nodig! De meerwaarde van samenspel werd zo mooi duidelijk.
Tussen de middag serveerden medewerkers van Scorlewald een heerlijke warme maaltijd met pasta, rode bietjes en appeltjessalade.
‘s Middags konden we deelnemen aan een keuzeprogramma: ritme en improvisatie of kennismaking met de grote lier. Geen enkele ervaring met dit instrument bleek geen belemmering om er toch leuk samen mee te kunnen spelen: om de beurt om klankverschillen tussen de verschillende modellen lier te horen, of de een improviserend en de anderen begeleidend.
De slotworkshop bestond uit een Grande Finale: we waren in een grote kring opgesteld, ieder met een eigen instrument. Deze liepen uit een van klanktongen, lieren, trommels, xylofoons en fluiten, tot een cello en een viool. Met elkaar speelden we –onvoorbereid – een geïmproviseerd stuk. Wat mooi dat je, al luisterend naar elkaar, zoiets samen kunt bereiken!
Alles bij elkaar hebben we een heerlijke dag gehad, waarvoor we ieder die dit heeft mogelijk gemaakt bij dezen hartelijk willen danken.
Marcel Snel en Corine Houtman
Leiderdorp
Zelfs in hout zit muziek!
Vrijdag 14 januari 2011 ben ik om 05:30 uur op gestaan. Die dag is er een KUBES excursie gepland waarvoor ik me heb aangemeld en deze vindt plaats in het Noord-Hollandse Schoorl. Bij Choroi wel te verstaan, waar al eerder een KUBES excursie is geweest.
Vanuit het diepe zuiden van Brabant is het immers een lange reis naar het topje van Noord-Holland en met de NS weet je het immers maar nooit hoe je reis verloopt. Zelfs al ligt er nu geen sneeuw, valt er geen ijzel of wat voor andere ongemakken dan ook. Maar de heenreis verloopt prima en ik ben keurig op tijd op station Alkmaar alwaar om 10:20 uur verzameld wordt.
Van daar worden we met auto's van Rotary club Alkmaar naar Schoorl gebracht; een mooie route door landschappelijk schoon.
Bij Choroi worden we hartelijk verwelkomd met koffie of thee en overheerlijke appelgebak. Leuk (en lekker) natuurlijk maar het is ons uiteindelijk wel om de excursie te doen: het gezamenlijk muziek maken op vooral oude / middeleeuwse instrumenten zoals de lier, de bourdon, een chrotta en ook slagwerkinstrumenten als het woonblok, trom, tamboerijn en xylofoon. Op de xylofoon kun je louter hele noten spelen. Dit in tegenstelling tot hedendaagse xylofoons van een fanfare of harmonie of een piano waarop je naast hele noten ook halve noten kunt spelen. Alle deelnemers zijn gezeten in een grote kring en door Eric Speelman wordt ons uitgelegd wat de bedoeling is. Hij heeft een oud Afrikaans nummer - wat door Pete Seeger bekendheid is gegeven - en leert ons welke ritmes gespeeld moeten worden.
De groep wordt onderverdeeld in 3 groepen en elke groep doet een ander ritme en zangpartij. Zelfs met je voeten kun je een ritme spelen. En dan blijkt dat zelfs een heel simpel ritme dan toch nog heel moeilijk is om weer te geven omdat de andere groepen afwijkende ritmes en zanglijnen hebben. Na een goed uur is deze eerste sessie afgelopen en is het tijd voor een warme lunch.
Na deze overheerlijke lunch is er voor degenen die belangstelling hebben nog tijd om de winkel te bezoeken. Hier is van alles te koop: het reeds genoemde appelgebak, thee, fruitdranken maar ook miniatuurinstrumenten. De instrumenten worden in de eigen werkplaats gefabriceerd.
Het middaggedeelte bestaat uit 2 workshops; een deel van de groep kiest voor een nadere kennismaking met de lier (onder leiding van Willem Nijman) en de rest van de groep krijgt uitleg over ritmes. Ik behoor tot de laatste groep. Een vriendelijke dame (Cornelia Wiemers) leert ons hoe je met hele simpele middelen zoals een blokje hout, een eigengemaakt stoffen zakje waarin popcorn maïs zit en zelfs een bezemsteel muziek kunt maken. Ook nu blijkt dat het best lastig is om ritmes van een ander na te spelen. De eerste persoon bepaalt een ritme en de rest van de groep moet dat om de beurt na spelen. Leuk is om dan te horen wat er aan het einde van een ritme dan overblijft of hoe het veranderd is.
Als afsluiting komen beide groepen weer samen om een gezamenlijke improvisatie van ca. 10 minuten ten gehore te brengen. Ook dit is best lastig want je moet zeg maar intuïtief aanvoelen waarneer het wel of juist niet gewenst is om te spelen. Een hele leuke ervaring.
En dan is het alweer tijd om ieders zijns weegs te gaan. De heren van de Rotary club staan ons buiten op de parkeerplaats al op te wachten om ons naar station Alkmaar te vervoeren.
Al met al een hele leuke en leerzame dag en ook een leuke en geïnteresseerde groep KUBES deelnemers die naar mijn bevindingen genoten hebben van de workshops.
Stephan van Huisseling
Deurne
Verslag van de muziekworkshop te Schoorl
Op vrijdag 14 januari was er een muziekworkshop bij Choroi.
Choroi is een instelling die op antroposofische leest geschoeid is. Met die filosofie probeert Choroi de bewoners, die geestelijk en ook wel lichamelijk gehandicapt zijn, een hoge kwaliteit van leven te bieden.
Op deze locatie kwamen wij aan, nadat wij vanaf station Alkmaar door de Rotary Club werden vervoerd. Dit was een prima service van die organisatie.
Rond 11:00 uur begaven we ons naar de muziekzaal, waar Eric Speelman ons aan Cornelia Wiemers en Willem Nijman voorstelde.
Eric had onder elke stoel een simpel instrument bestaande uit een houten blok en een trommelstok klaar gelegd. Daarmee hebben we enkele ritmeoefeningen gedaan. Een soort vraag en antwoordspel waarbij we naar elkaar luisterden en zodoende verschillende ritmen rond lieten gaan.
Later werden er nog de bourdon - een klein soort lier - toegevoegd, een instrument dat ons aan de harp doet denken. Een lier heeft al zo'n 40 snaren, een bourdon 20 stuks. Er werden 3 groepen van 3 - in toon verschillende - bourdon groepjes geformeerd. Ook verschillende ritme instrumenten werden toegevoegd. Op deze manier maakten we onder leiding van Eric muziek. Eric voegde er nog Afrikaans zangklanken aan toe, waardoor het een geheel geïmproviseerd muziekstuk werd.
Daarna was het tijd voor lunch.
Na de lunch werd onze groep gesplitst. Een voor het ritme, welke zich bij Cornelia voegde en een groep voor de snaren die zich bij Willem voegde.
Cornelia legde de nadruk op de simpelheid waarmee je via ritmen kunt communiceren, zoals met zakjes met maïs waarmee je op verschillende manieren geluiden kunt maken. Zo werd door een ieder een eigen geluid gemaakt met een bepaald ritme, dat door de gehele groep werd na gedaan.
Ook het werken met bezemstelen werd aangewend om geluiden voort te brengen. De bedoeling was om er zo creatief mogelijk mee om te gaan. Dit was een nieuwe ervaring.
Willem liet in de andere groep kennis maken met de techniek van de lier. Het aanraken van de snaren en het daaruit vloeiende geluid was we heel speciaal.
Als slot kwamen we weer als gehele groep tezamen in de muziekzaal alwaar Eric ons met allerlei muziek instrumenten als gehele groep een improvisatie liet spelen. Als grote dirigent liep Eric rond om het tot een goed einde te leiden.
Om 16:15 uur verlieten we met de taxi service van de Rotary Club het Choroi terrein richting station Alkmaar of voor zover met eigen vervoer richting huis.
Het was weer een aparte ervaring met KUBES.
Jan Laan
### Bestand niet gevonden ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Het opgegeven bestand foto02.jpg is niet aangetroffen. Zoekpad is public/fotos/impressies/2011/choroi ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~