Muziekworkshop Choroi

Op 14 januari hebben we deelgenomen aan een excursie naar Scorlewald in Schoorl. Deze instelling is de thuisbasis van een werkplaats van Choroi. Choroi maakt muziekinstrumenten van blank hout. De werkplaatsleider van Choroi en muziektherapeuten van Scorlewald ontvingen ons voor een workshop muziek maken.

Op het station van Alkmaar maakten we kennis met de organisatoren van de excursie en de rest van het gezelschap. Leden van Rotary Alkmaar waren zo vriendelijk ons met een aantal auto's naar Schoorl te brengen. Wij werden verwelkomd met koffie en heerlijke appeltaart en was er gelegenheid voor ontmoeting. Wij waren nog niet eerder mee geweest met een KUBES-excursie, maar we spraken diverse mensen die vaker deelnamen. Een voorbode dat ons een leuke dag te wachten stond!

‘s Ochtends hebben we een introductieworkshop muziek gevolgd met verschillende instrumenten die bij Choroi worden vervaardigd. In de grote zaal stonden een aantal stoelen in een kring. Onder elke stoel lag een houten blokje samen met een stokje. Tijdens de workshop hebben we muziek gemaakt met deze “klanktongen”. Verschillende klanktongen gaven verschillende tonen. Aan de hand van een Afrikaans liedje voerde we, al trommelend, een levendig dansje uit.
Hierna hebben we kennis gemaakt met de Bourdonlier. De Bourdonlier is een snaarinstrument met een aantal snaren die gegroepeerd zijn. De klank doet denken aan de middeleeuwen. Eén lier kan slechts een paar tonen produceren. Net als de klanktongen hadden verschillende lieren verschillende toonhoogten. Om de melodie van het lied wat we zongen in zijn geheel te begeleiden hadden we alle lieren - elkaar dus - nodig! De meerwaarde van samenspel werd zo mooi duidelijk.

Tussen de middag serveerden medewerkers van Scorlewald een heerlijke warme maaltijd met pasta, rode bietjes en appeltjessalade.

‘s Middags konden we deelnemen aan een keuzeprogramma: ritme en improvisatie of kennismaking met de grote lier. Geen enkele ervaring met dit instrument bleek geen belemmering om er toch leuk samen mee te kunnen spelen: om de beurt om klankverschillen tussen de verschillende modellen lier te horen, of de een improviserend en de anderen begeleidend.
De slotworkshop bestond uit een Grande Finale: we waren in een grote kring opgesteld, ieder met een eigen instrument. Deze liepen uit een van klanktongen, lieren, trommels, xylofoons en fluiten, tot een cello en een viool. Met elkaar speelden we –onvoorbereid – een geïmproviseerd stuk. Wat mooi dat je, al luisterend naar elkaar, zoiets samen kunt bereiken!

Alles bij elkaar hebben we een heerlijke dag gehad, waarvoor we ieder die dit heeft mogelijk gemaakt bij dezen hartelijk willen danken.

Marcel Snel en Corine Houtman
Leiderdorp

Zelfs in hout zit muziek!

Vrijdag 14 januari 2011 ben ik om 05:30 uur op gestaan. Die dag is er een KUBES excursie gepland waarvoor ik me heb aangemeld en deze vindt plaats in het Noord-Hollandse Schoorl. Bij Choroi wel te verstaan, waar al eerder een KUBES excursie is geweest.
Vanuit het diepe zuiden van Brabant is het immers een lange reis naar het topje van Noord-Holland en met de NS weet je het immers maar nooit hoe je reis verloopt. Zelfs al ligt er nu geen sneeuw, valt er geen ijzel of wat voor andere ongemakken dan ook. Maar de heenreis verloopt prima en ik ben keurig op tijd op station Alkmaar alwaar om 10:20 uur verzameld wordt.
Van daar worden we met auto's van Rotary club Alkmaar naar Schoorl gebracht; een mooie route door landschappelijk schoon.

Bij Choroi worden we hartelijk verwelkomd met koffie of thee en overheerlijke appelgebak. Leuk (en lekker) natuurlijk maar het is ons uiteindelijk wel om de excursie te doen: het gezamenlijk muziek maken op vooral oude / middeleeuwse instrumenten zoals de lier, de bourdon, een chrotta en ook slagwerkinstrumenten als het woonblok, trom, tamboerijn en xylofoon. Op de xylofoon kun je louter hele noten spelen. Dit in tegenstelling tot hedendaagse xylofoons van een fanfare of harmonie of een piano waarop je naast hele noten ook halve noten kunt spelen. Alle deelnemers zijn gezeten in een grote kring en door Eric Speelman wordt ons uitgelegd wat de bedoeling is. Hij heeft een oud Afrikaans nummer - wat door Pete Seeger bekendheid is gegeven - en leert ons welke ritmes gespeeld moeten worden.
De groep wordt onderverdeeld in 3 groepen en elke groep doet een ander ritme en zangpartij. Zelfs met je voeten kun je een ritme spelen. En dan blijkt dat zelfs een heel simpel ritme dan toch nog heel moeilijk is om weer te geven omdat de andere groepen afwijkende ritmes en zanglijnen hebben. Na een goed uur is deze eerste sessie afgelopen en is het tijd voor een warme lunch.

Na deze overheerlijke lunch is er voor degenen die belangstelling hebben nog tijd om de winkel te bezoeken. Hier is van alles te koop: het reeds genoemde appelgebak, thee, fruitdranken maar ook miniatuurinstrumenten. De instrumenten worden in de eigen werkplaats gefabriceerd.
Het middaggedeelte bestaat uit 2 workshops; een deel van de groep kiest voor een nadere kennismaking met de lier (onder leiding van Willem Nijman) en de rest van de groep krijgt uitleg over ritmes. Ik behoor tot de laatste groep. Een vriendelijke dame (Cornelia Wiemers) leert ons hoe je met hele simpele middelen zoals een blokje hout, een eigengemaakt stoffen zakje waarin popcorn maïs zit en zelfs een bezemsteel muziek kunt maken. Ook nu blijkt dat het best lastig is om ritmes van een ander na te spelen. De eerste persoon bepaalt een ritme en de rest van de groep moet dat om de beurt na spelen. Leuk is om dan te horen wat er aan het einde van een ritme dan overblijft of hoe het veranderd is.

Als afsluiting komen beide groepen weer samen om een gezamenlijke improvisatie van ca. 10 minuten ten gehore te brengen. Ook dit is best lastig want je moet zeg maar intuïtief aanvoelen waarneer het wel of juist niet gewenst is om te spelen. Een hele leuke ervaring.

En dan is het alweer tijd om ieders zijns weegs te gaan. De heren van de Rotary club staan ons buiten op de parkeerplaats al op te wachten om ons naar station Alkmaar te vervoeren.
Al met al een hele leuke en leerzame dag en ook een leuke en geïnteresseerde groep KUBES deelnemers die naar mijn bevindingen genoten hebben van de workshops.

Stephan van Huisseling
Deurne