Impressie van de excursie naar Den Haag: Vredespaleis en Gevangenpoort
Vrijdag 21 augustus 2015
Wij (Hèlen Blaas en begeleider Albert Smit ), waren weer aanwezig bij bovenstaande excursie. We waren al verschillende keren mee geweest met "KUBES" en wisten dat het weer een interessante dag zou worden. Dat is "KUBES" wel toevertrouwd. Het begin van de dag verliep niet helemaal volgens planning, want de trein van Rotterdam naar Den Haag had een flinke vertraging en ook bleek dat de trein opeens niet verder ging dan het Hollands Spoor. Hoe komen we op tijd op het C.S. Den Haag, waar we moesten verzamelen? Tien minuten te laat kwamen we aan en gelukkig stond Trudi ons toch nog even op te wachten en konden we nog terecht voor een kopje koffie met iets lekkers in café New Babylon. Na de spanning onderweg was het fijn dat iedereen rustig aan een kopje koffie zat en kregen we nog even de gelegenheid uit te puffen. We werden in twee groepen verdeeld en wij, als onderdeel van groep 2, vertrokken al wandelend (ongeveer 15 minuten), naar de Gevangenpoort. Hier werden we welkom geheten en tijdens de korte uitleg kregen we een audio apparaat waarmee we langs diverse belangrijke gebouwen werden geleid. Oorspronkelijk is Museum "de Gevangenpoort" gebouwd als toegangspoort van het Hof van Holland.
We liepen langs het Binnenhof en al kijkende zie je de gebouwen zoals ze nu zijn maar de audiotour liet ons proeven van de geschiedenis die zich in de loop van de eeuwen hier heeft afgespeeld.
De rechtspraak van eeuwen geleden werd op een leuke manier verteld en tijdens de wandeling langs de Ridderzaal, de Grondwetbank en gebouwen van de Raad van de Rechtspraak, zagen we in gedachten figuren als Johan van Oldenbarnevelt (raadpensionaris) en Johan de Witt (raadspensionaris van het gewest Holland ) voor en tussen ons wandelen.
Ik had wel het gevoel dat de wandeling hoofdzakelijk voor leerlingen van scholen was uitgeschreven, maar juist dat maakte dat, met een beetje fantasie, je alles voor je ogen zag gebeuren.
De aristocratie woonde eeuwen geleden graag dicht bij het Binnenhof, het centrum van de macht. De route/wandeling voerde ons verder langs de prachtige oude gerenoveerde gebouwen/stads- paleizen. We liepen over het Lange Voorhout, langs het Mauritshuis en over de Kneuterdijk.
Aan de Kneuterdijk nr.6 staat een huis, genoemd naar Johan de Witt die daar van 1669-1672 woonde en het Pageshuis.
We maken in feite een klein rondje van drie kwartier en staan dan weer voor de Gevangenpoort, maar eerst werpen we nog een blik op het standbeeld van Johan de Witt. Johan werd door de Orangisten vermoord en op gruwelijke wijze verminkt. De moord behoort tot de meest gedenkwaardige in de vaderlandse geschiedenis.
Een leuk stukje geschiedenis werd in vogelvlucht weer opgehaald.
De tram stopte gelukkig vlak voor de deur en na 10 minuten zagen we het Vredespaleis schitteren, maar eerst was er een nog heerlijke lunch in Café Blossom. Dit café was een uitstekende stop voordat we aan het tweede gedeelte van de dag konden beginnen.
We hebben heerlijk vers brood met salade, brie en ham gegeten en niet te vergeten de zelf gebakken appelcake.
Ik zou wel bij een volgende keer willen aanraden om de lunch te gebruiken op de begane grond. De trap die naar de eerste etage leidde was steil en gevaarlijk voor ons slechtzienden.
Na de lunch was het maar een korte wandeling naar het Vredespaleis, waar we vol verwachting naar uitkeken. Wie kent het Vredespaleis niet, maar wie is er binnen geweest?
De buitenkant is het meest gefotografeerde gebouw van Den Haag, maar hoe ziet de binnenkant eruit?
Het Vredespaleis huisvest het Internationaal Gerechtshof van de verenigde Naties, het Permanent Hof van Arbitrage, de Bibliotheek van het Vredespaleis en de Haagse Academie voor Internationaal Recht. De Carnegie-Stichting is eigenaar van gebouw en grond.
Het Vredespaleis is in de eerste plaats een werkpaleis en geen museum en dus ook niet vrij toegankelijk voor publiek. Wij als KUBES-leden krijgen toch een bezichtiging van dit schitterende gebouw.
Twee gidsen staan voor ons klaar en tonen ons met veel uitleg, de hal, de monumentale trappen, de Kleine- en Grote Rechtszaal met zijn overweldigende glas in loodramen. We mogen indien we dit willen, de muren, vazen, ornamenten enz. zelf betasten. Uit de gehele wereld worden giften en verzamelingen geschonken ter verfraaiing van het Vredespaleis.
Voor de ingang staat een wensboom waar wandelaars en voorbijgangers hun wens in kunnen hangen. De boom is onderdeel van een op 21 maart 2014 gelanceerde historische vredesroute om mensen bewust te maken van het belang van vrede.
Ook bij de ingang staat een speciaal monument met de inscriptie "May all beings find Peace". Het monument is sinds 2004 omringt door het z.g.n. "Wereldvredepad", bestaande uit een rand van 196 stenen en steentjes uit 196 landen. Sommige stenen zijn bijzonder: zo ligt er een brok steen uit de Berlijnse Muur en een steen van het Robbeneiland waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat.
Moe, maar voldaan, zijn we rond vier uur weer op de tram gestapt naar het station. Het was een schitterende, indrukwekkende dag van KUBES.
Wederom dank aan diegenen die dit weer georganiseerd hebben.
Hèlen Blaas
Hieronder staan 6 foto's gemaakt door Albert Smit.