Op de tast langs beelden op Lange Voorhout

Op het Lange Voorhout in Den Haag zijn tot eind augustus beelden van Vlaamse kunstenaars te zien. Anneke Kuilman en Trudi de Heer van rondleidingen.net bieden bezichtigingen waarbij je de kunstwerken mag aanraken. Voor blinden en slechtzienden.

Vormidable heet de tentoonstelling dit jaar, een knipoog naar de hit van de Belgische popartiest Stromae. Net als de titel hebben de meeste beelden ook een dubbele betekenis. De grootste hoeveelheid is te vinden in museum Beelden aan Zee, maar de spektakelstukken staan op het Lange Voorhout.

Kuilman en De Heer starten elk met een groep vanaf een andere kant en kruisen elkaar halverwege. Het gezelschap komt uit alle windstreken: van Den Haag tot Oudenbosch en Zeist. Overeenkomst is, dat ze niets of heel weinig zien. De meesten komen dan ook met een begeleider: de eigen partner, een bekende of - éénmaal - een blindengeleidehond.

De groep aan de kant van Escher in het Paleis begint bij de reusachtige engel van Johan Tahon. Trudi de Heer geeft uitleg. Niet alleen over achtergrond en betekenis, ook hoe het beeld eruitziet moet worden uitgelegd. ,,Een drieënhalve meter hoge mensfiguur, op een sokkel die eruitziet als betonblokken, in een spreidstand, het ene been vóór het andere, alsof er beweging in zit...'' De bezoekers bekloppen de sokkel, klimmen op de speciaal meegenomen opstapjes om de voeten van het beeld te betasten. Veel hoger komen ze bij dit beeld niet, behalve natuurlijk met de blindenstok.

Cultuurreizen

De rondleiding gaat behoorlijk diep. Over de 17 beelden die ze langsgaan, doen de groepen ruim twee uur. De meeste aanwezigen weten aardig wat van kunst. Velen blijken aangesloten te zijn bij Stichting KUBES, kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden. KUBES organiseert cursussen, cultuurreizen en rondleidingen, maar ook tentoonstellingen van werk van blinde en slechtziende kunstenaars.

De bezoekers bevoelen bijna alle beelden. Bij de spierwitte houten zuilen van Wesley Meuris gebeurt dat met handschoenen aan. ,,Een beetje dubbel,'' geeft De Heer toe, ,,want iederéén zit aan de beelden. Maar we hebben toch beloofd handschoenen te gebruiken, anders zit het straks helemaal onder de vingerafdrukken.'' Ook de stekelige metalen plant Silver Cakespoons van Peter Rogiers wordt met handschoenen aangepakt.

Jongen

Een stuk makkelijker af te tasten is de kleine jongen Jesse van Sofie Muller, die achteromkijkend ziet dat hij een spoor van begonia's nalaat - tot zijn eigen verbazing, lijkt het. ,,Je laat altijd iets achter in het leven,'' verklaart De Heer. ,,Alleen besef je dat als kind niet. Dit kind wel, hij zit in een soort overgang tussen kind en volwassene.''

Niet alleen voelen, maar ook ook ruiken speelt een rol bij Earthcar van Peter de Cupere. In een plantenkas staat een oude Renault-4, bedekt met aarde, (nep)gras, harken en gieters. Er hangt een kruidige geur van aarde en champignons, die elke twee dagen op de auto wordt gespoten. Al op jonge leeftijd heeft de kunstenaar zich afgevraagd: wat als ik ooit blind word? Sindsdien gebruikt hij geuren van planten en kruiden in zijn beelden.

Kuilman: ,,Zijn bedoeling is dat jullie, als jullie ooit die geur weer ruiken, denken: o ja, die middag op het Lange Voorhout.'' Een van de bezoekers haalt haar neus op. ,,Het ruikt hier buiten beter.''

Speciale rondleidingen

Rondleidingen.net organiseert nog twee rondleidingen voor blinden en slechtzienden op het Lange Voorhout: zaterdag 15 augustus en vrijdag 28 augustus, 14:00 uur. Ook zijn er diverse rondleidingen voor andere groepen. Informatie en aanmelden via http://www.rondleidingen.net.

Bron: AD, 13 augustus 2015