Van verlostang tot waterpomptang – Twee unieke musea in Delft

Zaterdag 12 oktober 2013

Verslag excursie van 12 oktober te Delft.

Op deze kille dag ontmoetten we elkaar rond 10:00 uur op station Delft.
We liepen vandaaruit met ongeveer 30 personen naar "Lunchroom Leonidas" alwaar we onder genot van koffie met gebak op temperatuur kwamen.
Vandaaruit werd de groep in tweeën gesplitst, omdat we twee musea konden bezoeken en we elkaar daarin konden afwisselen.

Als eerste ging ik naar museum "Griffioen".
In dit museum maakten we kennis met de middelen en hulpmiddelen die in vroeger tijden in ziekenhuizen werden gebruikt.
In de inleiding werd ons reeds verteld hoe belangrijk het was om te vaccineren.
Dit heeft ons voor veel epidemieën behoed. Ook was er voldoende goedkoop personeel in de vorm van zusters die vanuit religie hen werk tegen kost en inwoning soms 24 uur per dag leverden. Ook de "weggooimaatschappij" bestond toen niet. Dat maakte alles heel erg bewerkelijk. Tegenwoordig zijn heel wat middelen wegens hygiëne eenmaal te gebruiken zoals injectiespuiten en rubber handschoenen.

We maakten kennis met de apotheek zoals die vroeger werkte. Poeders die zelf gemaakt werden en verpakt. Ook het onderscheid tussen fonds en particulier was toen duidelijk aan de verpakking te zien. Er stond een ouderwetse grote houten medicijnkast met heel veel laden die nog gevuld waren met medicijnen en grondstoffen uit die tijd; eind 19e en begin 20e eeuw.
In de verschillende vertrekken konden we kennismaken met de instrumenten van tandarts en verloskundige en chirurgen en niet te vergeten oogartsen. Hoe primitief ook het zag er erg indrukwekkend uit. Het zou heel goed mogelijk zijn om daar een hele dag door te brengen zonder dat je je daar zou vervelen.

Daarna gingen we weer terug naar bovengenoemde lunchroom voor de lunch alwaar we de andere groep van de KUBES-excursie troffen.

's Middags brachten we een bezoek aan het Mensert Museum.
Dit museum bevindt zich in een pand dat vroeger een brouwerij was, maar nu dienst doet als gereedschapsmuseum van waar de familie Mensert als zeer deskundig beheerder van de stichting het bewind voert.
In het beroep van timmerman, metselaar en loodgieter was de familie Mensert gepokt en gemazeld. Dat kun je duidelijk ontdekken aan de grote hoeveelheid aan gereedschappen die zeer ordelijk gerangschikt waren.
Ook de persoon die onze rondleiding deed was zeer deskundig, echt een praktijkman. Er was een grote collectie houtschaven, houtdraaibanken, boren, en ook een voorbeeld hoe vroeger de vaten door kuipers gemaakt werden. Ook aan het metselwerk en verschillende baksteensoorten werd niet voorbij gegaan. Over verfsamenstelling van vroeger tijden werd ons interessante informatie gegeven.

Dit verslag is maar een summiere afspiegeling van wat we gezien en gevoeld hebben. Zowel "Griffioen" als het "Mensert museum" heeft zoveel te bieden, dat je in een paar uur maar een klein gedeelte kan ervaren.

Het was weer erg geslaagd bij KUBES.

Jan Laan,
deelnemer aan de excursie