Dag voor visueel gehandicapten

Zaterdag 13 juli 2013

Onderstaand een artikel uit De Vierklank, juli 2013

Op initiatief van de Agrarische Natuur Vereniging [ANV] in deze gemeente was er zaterdag 13 juli een dag voor visueel gehandicapten. Een gezelschap van zo’n 25 mensen - leden en begeleiders van Stichting KUBES (Kunst en Cultuur voor blinden en slechtzienden) - genoot ‘s ochtends van een rondleiding bij het streekmuseum Vredegoed in Tienhoven. Visueel gehandicapten en begeleiders genieten van de wandeling over het Bert Bospad.

Bert van der Tol, bewoner en veehouder op boerderij Vredegoed, vertelde uitvoerig over de bijzondere collectie plattelands- en boerenvoorwerpen van rond 1900 uit de dorpen Tienhoven, Oud Maarsseveen en omgeving. De groep, waaronder de oprichter van KUBES Arend Knot, genoot volop van de voorwerpen in het museum met betrekking op traditioneel wonen, ambachtelijk werken op boerenbedrijf en veenderij en de dorpssamenleving.

Na de lunch ging iedereen naar het Bert Bospad, dat loopt van Westbroek naar Hollandsche Rading, voor een natuurwandeling onder begeleiding van Bert van der Tol.
Tijdens deze wandeling was er veel uitleg over de verschillende plantensoorten, maar vooral ook veel gelegenheid om de planten te voelen en ruiken. Begeleider, tevens organisator van uiteenlopende excursies voor Stichting KUBES, Hans Bögemann, zegt over deze dag: ‘Het is ontzettend leuk om een museum te bezoeken en de natuur in te gaan. Vanzelfsprekend ook voor blinden en slechtzienden. Het vergt enige aanpassing; het gaat natuurlijk meer om voorwerpen voelen en ruiken. En met het bevlogen verhaal van Bert van der Tol was het voor de groep echt genieten deze dag’.

Voor meer informatie en overige initiatieven van de Agrarische Natuur Vereniging: http://www.anvnoorderpark.nl (Charlotte Nijsten).

Bronvermelding: http://www.vierklank.nl