Impressie van de excursie naar het Kijk en Luistermuseum in Bennekom en de Stadswandeling in Ede

Zaterdag 20 april 2013

Verslag van het bezoek aan het Kijk en Luistermuseum in Bennekom en de Stadswandeling in Ede.

Na de koffie begaven wij ons in de ruimte waar wij uitvoerig informatie kregen van de eigenaressen van “het Kijk en Luistermuseum”.
Er stonden een heel aantal muziekdozen en ook kleine draaiorgeltjes door ons te bezichtigen en te betasten. Veel van die objecten waren reeds antiek en waren al in de 18de eeuw geproduceerd. We stonden er versteld van, het vernuft dat in die tijden op dit vlak aanwezig was bij de bouwers van deze veelal prachtige objecten.
Er was ook een pianola of zelfs de voorganger daarvan die, aangedreven door een voetpedaal muziek ten gehore bracht. Ook was er een muziekdoos met een pop die door een mechaniek werd bestuurd, op de maat van de muziek bewoog. Ook een viool die mechanisch werd aangedreven bracht prachtige muziek ten gehore. We mochten aan het eind zelf ook orgeldraaien en van dichtbij alle objecten bekijken en betasten.
Eerder ging er ook een rol met puntjes en een grote schijf met puntjes rond, zodat we konden voelen welk systeem er gemaakt was om de tanden van de kam of de tandwieltjes in de muziekdozen in actie te brengen. Het was een leuke ervaring en voor ieder wat wils.

Na de lunch werd de gehele groep opgesplitst in twee groepen voor een rondleiding door Ede.
We kwamen langs enkele bronzen kunstwerken. Waaronder een afbeelding van 2 beren, een schaapsscheerder met een schaap, een boer die liep te zaaien. De laatste afbeelding stond bij een “terras bebouwing” speciaal voor onze vrienden die vroeger bij het koninkrijk behoorden. De producten worden vandaag de dag nog handmatig geplant en geoogst.
Bij het gemeentehuis stonden ook nog twee zeer kleurrijke bronzen afbeeldingen. Deze heten Chicko en Chicka. Daar ze zeer kleurig geverfd zijn lijkt het net alsof het kunststof is. Zeer de moeite waard.

Dit is slechts een indruk van mij. Er was nog veel meer te bezichtigen.
Tenslotte dronken we gezamenlijk nog een drankje en gingen weer met nieuwe indrukken die we hadden opgedaan huiswaarts.

Jan Laan
deelnemer aan de excursie

Kijken en Luisteren in Bennekom en Ede.

KUBES Excursie op 20 april 2013.
Tegen 10 uur waren we er in de stationshal van Ede Wageningen. 36 mensen met een visueel handicap en hun begeleiders. Het duurde even voordat zo’n grote groep in de bus gestapt was.
In Bennekom werden we hartelijk ontvangen in het Kijk en Luistermuseum. Koffie met lekkere rozijnencake. Daarna gingen we zitten in de zaal met muziek automaten, sommige meer dan 100 jaar oud. Van hele kleine speeldozen tot enorme draaiorgels. De gids Mieke vertelde over de geschiedenis ervan en legde de techniek uit van metalen rollen en schijven met puntjes, orgelboeken, klinkende kammen, bellen en luchtpijpen. Heel duidelijk en begrijpelijk. Ze liet daarbij de verschillende instrumenten horen.

Daarna liepen we langs de instrumenten en mochten sommige zelf bespelen. De automatische piano moest je bespelen door twee pedalen wisselend in te drukken. Je zag dan de toetsen van zelf op en neer gaan. Een paar deelnemers vonden dat zo leuk om te doen dat we ze weg moesten trekken. Ter afsluiting werd een groot dans-draaiorgel in beweging gezet. Prachtige klank.

Terug in Ede werd een lekkere lunch geserveerd in eetcafé De Buurvrouw. En toen werd het tijd voor de stadswandeling. Wij werden in twee groepen verdeeld onder leiding van de stadsgidsen Jetty en Hans. De route ging langs een aantal mooie beeldhouwwerken, die we allemaal mochten voelen. De gidsen konden boeiend hierover vertellen.
Om 16 uur liepen we naar restaurant Oscar waar we de excursie besloten met een drankje. Een fijne, afwisselende dag.

Knud Jensen,
KUBES-begeleider