Rondleiding Concertgebouw in Amsterdam
Woensdag 19 december 2012
Verslag Excursie Concertgebouw Amsterdam.
Vanaf het Centraal Station Amsterdam begaven wij ons naar een restaurant op steenworp afstand van het concertgebouw. Daar voegden wij ons bij de rest van de groep voor de koffie en het gebak. De groep bestond uit ongeveer 30 personen.
Iets voor 12.00 uur betraden wij via de artiesteningang het Concertgebouw.
Na enig oponthoud vanwege onduidelijkheid rond onze komst werden we naar de voorste rijen van de grote zaal geleid. Wij kregen een voorproefje te horen van een concert dat die avond in zijn geheel zou worden gegeven. Het duurde ongeveer 25 minuten.
We hebben erg genoten van de dynamiek en het muzikaliteit van het Amsterdams Concertgebouworkest. Zelfs de zachtste tonen van de viool die soleerde als het samenspel van het orkest, dat de gehele zaal vulde, waren zeer goed hoorbaar en ook voelbaar.
Hierna begaven wij ons weer naar het restaurant waar we die ochtend met koffie startten, voor de lunch. Wel een lunch met HOOFDLETTERS. Prima!!
Voor de rondleiding in het concertgebouw, die middag. Werd de groep in twee gesplitst. Elke groep had een eigen deskundige begeleider van het concertgebouw. De akoestiek van de grote zaal is geweldig. Als je in je handen klapt dan duurt het wel 3 seconden voordat het geluid is verdwenen. Dit in tegenstelling van de kleine zaal waar dit slechts 1 seconde bedraagt.
Over de geschiedenis werd ons ondermeer verteld dat in 1882 een aantal rijke Amsterdamse lieden het plan opvatte om met name de klassieke muziek een belangrijke plaats te gunnen. Zij konden niet achterblijven bij andere gerenommeerde steden in Europa. Voor dit doel werd het plan gesmeed om 400.000 in aandelen van 100 gulden in een fonds bij elkaar te brengen. Uiteindelijk werk dit bedrag 300.000 gulden. Leonard van Gendt was de architect die op een beperkt grondgebied het klaarspeelde om het prachtige concertgebouw te realiseren. De capaciteit was toen al 2000 personen. In 1888 werd het gebouw officieel in gebruik genomen.
In de grote zaal zijn in het rond allerlei namen van beroemde componisten aangebracht. De kleur van de zaal is “been wit", dat een prima sfeer geeft.
De kleine zaal is ovaal en heeft minder akoestiek maar wordt voor nadere doeleinden dan de grote zaal gebruikt. Bovendien zijn de ornamenten door buitenlandse firma´s geleverd die het gemakkelijker in goedkopere hoeveelheden en verschillende afbeeldingen konden leveren. Het zag er ook prachtig uit.
Op de zolder was te zien hoe de constructie van metaal en hout de ruimte vormden. De circulatie van de lucht werd geregeld door kokers in het plafond van de grote zaal waarvan we de uiteinden op de zoldervloer konden waarnemen. De warme lucht die naar boven komt, wordt op de zolder door een afzuiger afgevoerd en zodoende frisse lucht in de zaal. Ook waren er luiken boven de kroonluchters van de grote zaal, waardoor men lampen kon vernieuwen en microfoons konden neerhangen voor radio opnames. Dit is makkelijker en veiliger dan op een ladder van 18 meter te jongleren. In de kelder zijn de kleedkamers van de musici en de dirigenten. Zo vertelde onze rondleider dat de dirigent een grote kamer nodig heeft omdat anders zijn ego daar niet bij in past.
In de ruimte waar speciaal plaats voor koren was, hingen een heel aantal kroonluchters die van elders uit het gebouw kwamen. De wanden waren allemaal van kussens voorzien om het geluid te absorberen. In het midden echter, was er een speciaal effect hoorbaar als je woorden met veel sissende klanken uitbracht. Het leek net of je in een koker stond. Je kreeg direct het geluid terug. Dit komt door de speciale bouw van dit vertrek.
Verder konden we nog de oude fundering waarnemen die nog uitstak op ongeveer 150 centimeter van de nieuwe fundering waarop we stonden. Dit was van de meest recente verbouwing. Het was een fijne zinvolle dag. Er was nog veel meer over het concertgebouw te vertellen, maar dit is mijn impressie.
Jan Laan
Woensdag 8 februari 2012
Impressie van de excursie naar het concertgebouw in Amsterdam.
Ondanks dat de trein de winterdienstregeling had, was iedereen keurig op tijd. De tram bracht ons richting concertgebouw en de koffie bij Martinot stond al klaar.
Met jarige Adri Hopman in ons midden - die ook nog eens trakteerde - en wij zongen, zat de stemming er al goed in.
Op naar ons lunchconcert. De grote verrassing was dat niet alleen het concertgebouw orkest onder leiding van dirigent Nyung-Whun-Chung speelde maar er was ook een solist! Janine Jansen en zij vertolkte het vioolconcert van Mendelsohn.
Het was fantastisch.
Na de lunch - prima verzorgd - gingen we weer terug naar het concertgebouw voor de rondleiding.
We begonnen gezamenlijk in de grote zaal, uitleg over de bouw en vooral over de bijzondere akoestiek en nu hadden de rondleiders wat voor ons bedacht om te horen.
Het orgel zou even worden bespeeld door een medewerker die een beetje piano kon spelen.
Aardig, maar……. we hadden zelf een organist bij ons; Mies Driehuys, en ze mocht spelen.
Dat was een zeer emotioneel moment voor ons allemaal, en voor Mies natuurlijk in het bijzonder.
Maar dat was nog niet alles bij de vraag: "heeft iemand nog een vraag?" zei Judith Lorand: "mag ik zingen?" Ook die kans werd benut; opnieuw kippenvel voor ons.
En ik vergeet nog bijna dat één van de rondleiders ook nog prachtig viool voor ons speelde. En dat was nog maar het begin van de rondleiding.
Daarna gingen we in drie groepen op stap.
Wat hebben we niet allemaal gezien!
De dirigentenkamer, een solistenkamer met de gecapitonneerde deur, de koorzaal, de kleine zaal en ook nog de trap af naar het podium. En dan al die kisten die klaar stonden om het hele orkest op reis te laten gaan.
Tot slot de regiekamer en dit was weer een hoogtepunt nu voor Günther Bosch. Hij mocht achter de toetsen gaan zitten en de rondleider hoefde alleen maar te beamen wat hij zelf allemaal ontdekte!
Mieke Smallegange
Op de ZieZo-Beurs heb ik - Joke Hiep - met de loterij een excursie naar keuze gewonnen Ik heb gekozen voor de excursie naar het concertgebouw.
Dit was een heel goede keuze. Wat heb ik een fantastisch georganiseerde trip mogen mee maken; na een prachtig concert volgde een heerlijke lunch. Daarna kregen wij een rondleiding door het concertgebouw en de gids maakte er een feest van.
Ik heb genoten, ook waren de gesprekken met de deelnemers gezellig. ik heb me in goed gezelschap gevoeld en bij de volgende ZieZo-Beurs koop ik beslist weer loten.
Joke Hiep
### Bestand niet gevonden ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Het opgegeven bestand orgel.mp4" is niet aangetroffen. Zoekpad is assets/fotos/impressies/2012/concertgebouw ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~