Verslag van Maarten Baan Hofman

Mijn kennismaking met het beeldhouwweekend was in 2022. Dat vond ik zo leuk, dat ik mij weer heb opgegeven dit jaar en gelukkig mocht ik deelnemen. De organisatie van het beeldhouwweekend was in handen van Adri Hopman, geassisteerd door Trudi de Heer, van Stichting KUBES. De docent beeldhouwen was Klaas Kuipers, van Atelier de Steengroeve uit Assen. Een aantal cursisten van Klaas waren aanwezig als vrijwilliger, om te assisteren bij het beeldhouwen.

Omdat Stichting KUBES dit jaar zijn 35-jarig jubileum viert, was het weekend een dag langer dan anders en begon al op donderdag. Op deze extra dag was er een excursie naar het Gevangenismuseum aangeboden. We werden als groep met begeleiding opgehaald bij het hotel Bitter en Zoet door de Boevenbus. De gids wist op een humoristische manier heel veel te vertellen over de historie en bezienswaardigheden langs de route. Daarna een rondleiding door het museum. We mochten veel dingen in handen nemen, zoals een enkelband, duimschroef, handboeien en cel-sleutels. Ook gevangenis De rode Pannen hebben we bekeken. Was een interessant en leerzaam programma.

Omdat iedereen op vrijdag al aanwezig was, konden we direct na het ontbijt, om 9 uur, beginnen met het uitzoeken van een steen, een werkplek kiezen en starten met het bewerken van de steen. Klaas heeft ons geadviseerd en ons geholpen bij het zoeken. Daarbij heeft hij de aanwijzing gegeven, dat de vorm van de steen al vaak aangeeft, wat het gaat worden. Iedereen wist wat hij of zij zou gaan maken en had al snel de gewenste steen. Ikzelf wilde een vogel gaan maken. Het werk kon beginnen onder leiding van Klaas en een aantal van zijn leerlingen (in onze groep 'De kleine Klaasjes' genoemd), die ons met raad en daad bijstonden.

Op het grote grasveld naast het appartementengebouw waren de werkplekken ingericht. Grote partytenten stonden opgesteld om ons te beschermen tegen evt. regenbuien en/of zonneschijn. Vrijdag en zaterdag heeft iedereen enthousiast gewerkt aan zijn beeld. Op zaterdagmiddag heeft Klaas met iedereen overlegd, welke sokkel onder het beeld zou komen en op welke manier. Hij heeft alle maten en soorten sokkels genoteerd en in zijn atelier in de avonduren de pennen daarop geplaatst. Het werkstuk was op zondag vlak voor de lunch in zijn ruwe vorm klaar. Voor de lunch heb ik de vogel geschuurd met een gaasje en heb een begin gemaakt met het nat schuren. De meesten van de groep waren toen ook al bezig met de afwerking. Na de lunch gingen wij door met het nat schuren, van grof naar fijn schuurpapier, totdat het werkstuk spiegelglad was. Daarna in de olie om de kleuren naar voren te laten komen en tenslotte werden de werkstukken in de was gezet ter bescherming van het oppervlak. Nadat alle beelden waren afgewerkt, werden deze door Klaas op de daarvoor bestemde sokkel bevestigd en opgesteld voor de expositie, die om 15 uur zou beginnen. Tijdens deze expositie, heerlijk buiten, was er veel moois te zien. Veel verschillende beelden, zowel abstract als figuratief, leuk om te zien hoe eenieder zijn eigen invulling aan zijn werkstuk geeft.

Onder het genot van een drankje hebben we nagepraat en afscheid genomen. In diezelfde tijd werden alle beelden ingepakt en keurig voorzien van een label met de naam van de kunstenaar, zodat iedereen zijn eigen kunstwerk mee naar huis kon nemen.

Al met al kunnen wij terugkijken op een heel goed georganiseerd weekend met goede begeleiding en perfecte samenwerking. Ook het hotel was prima. Het eten was geweldig en het personeel heel behulpzaam!. Omdat het zulk mooi weer was, kregen we de lunch zelfs buiten geserveerd! We hadden alle ruimte om te werken en samen te zijn in de avonden. Een dergelijk weekend is beslist voor herhaling vatbaar.

Maarten Baan Hofman