Verslag van Annelies van der Ploeg

Het was voor mij de eerste keer dat ik meedeed met het beeldhouwweekend. En überhaupt beeldhouwen.

We gingen naar Veenhuizen. Sliepen in een oud hospitaal 'Vertrouw op God' en aten in restaurant 'Bitter en zoet'. De dag begon met koffie met een lekker taartje. Je proefde gewoon het ambacht en de goede ingrediënten. Even later volgde een heerlijke lunch (ook weer ambachtelijk en biologisch) buiten in de zon. Het weer zat erg mee, dus bijna alles gebeurde buiten! Die eerste voorjaarszon, heerlijk!

Na de koffer naar de kamer gebracht te hebben, (de kamer was trouwens top!) werden we opgehaald door de 'Boevenbus'. Klim erin en pas op je hoofd! De hoogte van de bus is niet bemeten op hedendaagse lengtes van mensen. Want deze bus is nog echt gebruikt om 'boeven' te vervoeren. Het waren niet alleen criminelen die in de gevangenis werden opgesloten, maar ook zogenaamde landlopers. Veel gehoord over de geschiedenis van Veenhuizen en de Veenkoloniën onderweg. Een rondleiding door het gevangenismuseum vulde dit nog aan. Bijzondere geschiedenis!

Het diner bij 'Bitter en Zoet': culinair en chique. Wat wil je nog meer!? Na een voorstelrondje in 'het hok' (even wennen aan die benaming), was deze eerste dag alweer om.

De eerste dag beeldhouwen. Iedereen stond te popelen om te beginnen! De sfeer zat er meteen goed in. Het weer was nog steeds prachtig. Dat bleef het hele weekend zo. Dus we konden buiten beeldhouwen. Dat maakte het nog wat extra leuk en het stof waaide een beetje weg! Klaas en de 'Kleine Klaasjes' hielpen ons op weg en aan de gang en de dag vloog voorbij. Met leuke, verrassende gesprekken en natuurlijk door beitelen en schaven. En onderwijl weer lekker eten en drinken en veel lachen. En de tweede dag verder.

De laatste dag alweer. Wat gaat het snel en tegelijk zo veel beleefd! De laatste hand leggen aan onze beelden, door met 7 verschillende schuurpapiertjes te schuren. En dan komt de echte kleur van de steen tevoorschijn! In de olie en de was en als laatste op een sokkel (voor wie dat wil). De presentatie, pers, bedankjes , mooie toespraken en nog een drankje. En dan alweer naar huis. Ik kijk terug op een zeer geslaagd weekend. Culinair, creatief en cultureel. (Dat laatste heb ik niet zelf bedacht, maar is één van de mooie vondsten van Adri)

Annelies van der Ploeg