Verslag Maarten Baan Hofman

Soms lopen de dingen in het leven anders dan je verwacht. Zo kwam ik op de Ziezobeurs terecht bij een stand van Kubes, waar ik met mijn vrouw Margreet heb rondgekeken. Wij waren onder de indruk van de gemaakte kunstwerken en de hoeveelheid exposities, die men kon bezoeken. Dus het informatiepakket meegenomen en thuis eens rustig bekeken.

Bij de eerste de beste excursie naar het Drents museum in Assen kwamen we Adri Hopman tegen. Hij wees ons op de mogelijkheid, deel te nemen aan het jaarlijkse beeldhouwweekend. Ik had nog nooit iets aan beeldhouwen gedaan en zei, dat ik me afvroeg of dat wel iets voor mij zou zijn.

Tijdens de lunch heb ik met Adri daarover doorgepraat, waarbij hij vertelde, dat de sfeer daar heel goed is en dat iedereen elkaar helpt. Toen hij vertelde, dat hij versteld stond van wat beginnelingen tijdens een eerste weekend allemaal konden presteren, had hij mij al snel over de streep getrokken. Ik heb me voor de eerstvolgende workshop opgegeven. Door corona kon deze niet doorgaan in 2020. Dit jaar is het dus wel gelukt om deel te nemen.

De organisatie van het beeldhouwweekend was in handen van Adri Hopman, geassisteerd door Trudi de Heer, van st. Kubes. De docent beeldhouwen was Klaas Kuipers, van Atelier de Steengroeve uit Assen. Een aantal cursisten van Klaas waren aanwezig als vrijwilliger, om te assisteren bij het beeldhouwen.

Omdat wij de mogelijkheid hadden om een dag eerder te komen, heeft Margreet mij op donderdag 26 mei al gebracht naar het Hotel Bitter en zoet. Het naastliggende gebouw was oorspronkelijk het Gevangenishospitaal. De oorspronkelijke ziekenzalen zijn ingericht als logies- appartementen voor 2 dan wel 4 personen. Daar logeerden wij met onze groep. We hebben samen alles verkend en de spullen op mijn plekje gezet. De voor mij nog onbekende omgeving was toen al een beetje vertrouwd. Daarna hebben wij samen met de andere deelnemers, die ook al eerder waren gekomen, het diner gebruikt.

Dit was een mooie gelegenheid om al kennis te maken. De begeleiding was ook al aanwezig en bood alle nodige hulp. Ook het personeel van het hotel was heel behulpzaam. De sfeer was goed en het ijs was al snel gebroken.

De volgende dag om 11 uur waren alle deelnemers aanwezig en konden wij beginnen met het uitzoeken van de stenen. Klaas heeft ons geadviseerd en ons geholpen bij het zoeken. Daarbij heeft hij de aanwijzing gegeven, dat de vorm van de steen al vaak aangeeft, wat het gaat worden. Iedereen wist wat hij of zij zou gaan maken en had al snel de gewenste steen. Het werk kon beginnen onder leiding van Klaas en een aantal van zijn leerlingen (in onze groep “De Klaasjes” genoemd), die ons met raad en daad bijstonden.

Op het grote grasveld naast het appartementengebouw waren de werkplekken ingericht. Grote partytenten stonden opgesteld om ons te beschermen tegen evt. regenbuien en/of zonneschijn.

Mij is geadviseerd om met speksteen te gaan werken omdat die relatief zacht is. Ik had in gedachte om een dier te gaan maken, zoals een vogel, een paard, een hond of een vis. Ik vond al snel een steen, waarvan de vorm me direct aan een vis deed denken. Ik heb overlegd met Klaas en ik zou een vis gaan maken, schuin naar boven zwemmend. Om extra accent aan die zwembeweging te geven, zou ik proberen een slag in de staart te maken.

Klaas heeft mij op gang geholpen en heeft met zaag en rasp de globale vormen aangebracht. Daarna heb ik met soms wat hulp de ruwe vis gemaakt. Eerst moest ik ondervinden, wat het effect van het werken met de verschillende raspen zou zijn. Later ontstonden de bolle en holle vormen precies zoals ik wilde. Wel bleek het lastig te zijn om de verhoudingen in de gaten te houden. Het zou handig zijn om voor een volgende keer een voorbeeld bij de hand te hebben.

Op zaterdagmiddag heeft Klaas met iedereen overlegd, welke sokkel onder het beeld zou komen en op welke manier. Hij heeft alle maten en soorten sokkels genoteerd en in zijn atelier in de avonduren de pennen daarop geplaatst.

Het werkstuk was op zondag vlak voor de lunch in zijn ruwe vorm klaar. Voor de lunch heb ik de vis geschuurd met een gaasje en heb een begin gemaakt met het nat schuren. De meesten van de groep waren toen ook al bezig met de afwerking. Na de lunch gingen wij door met het nat schuren, van grof naar fijn schuurpapier, totdat het werkstuk spiegelglad was. Daarna in de olie om de kleuren naar voren te laten komen en tenslotte werden de werkstukken in de was gezet ter bescherming van het oppervlak. De oranje kleuren, die bij de afwerking naar voren kwamen, pasten heel goed bij de vis.

Nadat alle beelden waren afgewerkt, werden deze door Klaas op de daarvoor bestemde sokkel bevestigd en opgesteld voor de expositie, die om 15 uur zou beginnen. Tijdens deze expositie was er veel moois te zien. Veel verschillende beelden, zowel abstract als figuratief, leuk om te zien hoe eenieder zijn eigen invulling aan zijn werkstuk geeft.

Onder het genot van een hapje en drankje hebben we nagepraat en afscheid genomen. In diezelfde tijd werden alle beelden ingepakt en keurig voorzien van een label met de naam van de kunstenaar, zodat iedereen zijn eigen kunstwerk mee naar huis kon nemen.

Al met al kunnen wij terugkijken op een heel goed georganiseerd weekend met goede begeleiding en perfekte samenwerking. Ook het hotel was prima. Het eten was geweldig en we hadden alle ruimte om te werken en samen te zijn in de avonden. Een dergelijk weekend is beslist voor herhaling vatbaar.