Verslag Ursula Schoppert

KUBES Beeldhouwweekend 2019

Op 31 mei zit ik in de taxi richting Veenhuizen.   Door de stichting KUBES wordt er een beeldhouwweekend aangeboden voor blinden en slechtzienden. De laatste weken heb ik hier erg naar uitgekeken maar ondertussen begint het te kriebelen. Hoe zal het gaan, hoe zijn de andere cursisten. Zal het wel duidelijk zijn waar ik naar toe moet?

Allemaal zorgen om niets want zoals snel zal blijken bij aankomst zijn de anderen allemaal leuk en aardig en zo gauw ik uit de taxi stap word ik meteen door Trudi opgevangen. Nog niet iedereen is gearriveerd dus neemt Adri mij mee op een rondje ontdekkingstocht. Heerlijk om meteen te weten waar de lift is, waar je kamer is enz. Vooral het zoeken en speuren met je slechte zicht is erg vermoeiend en de zorgen hierover worden zo meteen weggenomen!

Na een voorstelrondje mogen we onze kamers bekijken en kunnen we gaan doen waarvoor we zijn gekomen: beeldhouwen. Samen wordt er een steen uitgezocht,  een fijn werkplekje gevonden (fijn als je niet hoeft uit te leggen waarom je het liefst zo donker mogelijk staat) gereedschap word samen uitgezocht en aan de slag! Heerlijk! Drie dagen aan een steen kunnen werken en niet na te hoeven te denken over de dagelijkse beslommeringen zoals  boodschappen doen, eten koken enz. Tussendoor zorgt restaurant Bitter en Zoet voor koffie en thee , de lunch en het avond eten.

Het ontbrak ons aan niets! Heerlijke luxe broodjes, uitgebreid ontbijt en tijdens het diner mooi opgemaakte borden met biologische producten. De eigenaren Loes en Rik hadden altijd even tijd voor een vraag of een praatje. Tijdens het beeldhouwen werden we begeleid door Kunstenaar Klaas Kuipers en zijn cursisten (kleine Klaasjes).  Geen vraag was teveel en ik heb weer een hoop ervaring opgedaan.

De 1e avond ben ik al heel vroeg naar mijn kamer gegaan. Ik had om een 1-persoonskamer gevraagd en gelukkig gekregen. Overdag ben je zo druk fysiek bezig en tussendoor heb je zo veel mooie gesprekken met de mede cursisten dat ik blij was dat ik even mijn hoofd leeg kon maken. De tweede avond was alles wat minder nieuw  en was er wel energie voor een boswandeling en gezellige nazit waarna ik weer totaal uitgeput in mijn heerlijke bedje rolde. De laatste dag hebben we de puntjes op de i gezet wat het beeldhouwen betreft er werd druk geschuurd en gepoetst om alles op tijd af te krijgen en werden onze werken geëxposeerd.

Helaas had ik mijn taxi iets te vroeg besteld en heb ik dit deels mee kunnen maken. Al met al een geweldig weekend!

Bedankt Trudi en Adri voor de geweldige begeleiding! 

Klaas Kuipers en kleine Klaasjes voor de fijne en leerzame begeleiding tijdens het beeldhouwen en Loes en Rik voor de gastvrijheid!   Alle mede cursisten voor alle leuke en mooie gesprekken en de gezelligheid! En natuurlijk niet te vergeten de sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt!

Ursula Schoppert - Schalkwijk