Verslag Marian Bogaerts

KUBES Beeldhouwweekend 2019

Een verslagje maken over het beeldhouwweekend van KUBES 31 mei - 2 juni 2019 in Veenhuizen; tja, waar zal ik beginnen… Er is zo ontzettend veel te vertellen!

De ontvangst was een warm welkom, ondanks het feit dat ik voor het eerst een weekend bij Kubes mee zou maken. De meeste deelnemers hadden elkaar al eerder ontmoet.

Mijn vraag "hoe maak ik als slechtziende contact met de ander" loste zich als vanzelf op: Adri en Trudi stelden mij voor aan de reeds aanwezige deelnemers die aan de ontbijttafel zaten; kon er zo bij aanschuiven. Later een uitgebreidere kennismaking toen iedereen aanwezig was.

Ik kan vertellen over de dagindeling, maar liever wil ik het hebben over mijn indrukken en gevoel bij het weekend. Ik wil bijna zeggen, een feest der herkenning: we lopen toch veel tegen dezelfde dingen aan, soms letterlijk, soms figuurlijk. Ik had er veel behoefte aan om kennis te maken met andere blinden en slechtzienden om te horen hoe zij met bepaalde dingen omgaan. Dit weekend heeft hier zeker aan beantwoord, meer dan ik had durven hopen! Het delen van ervaringen en de vanzelfsprekendheid van het contact met elkaar heb ik ervaren als een warm bad en riepen bij mij veel emoties op! Het riep herinneringen op van hoe ik vroeger was en dat maakte me blij, maar ook verdrietig.

En dan nu even iets over de stenen! Ik werk al wat langer met speksteen: vijlen en schuren. Ik had het idee om nu te leren hakken, maar het is anders gelopen. Toch raspen, vijlen en schuren, en een hele mooie steen: een Indiase gala-steen. Als ik met stenen ben, dan ben ik helemaal in mijn element. Drie dagen feest! Met dank aan "hulp-Klaas" Dinie is de steen toch een aardig "kunststukje" geworden. Het was heerlijk werken buiten: het weer werkte mee, de omgeving was prachtig en de gastvrijheid van het logeeradres "Bitter en Zoet" - eigenaren en personeel - was optimaal! De betrokkenheid en professionaliteit van Klaas en zijn "hulp-Klaasjes" hebben gezorgd voor een mooie expositie op zondagmiddag, waar we elkaars kunstwerken konden bewonderen. Het werken aan de steen, de ontmoetingen met de andere deelnemers en bovenal de overweldigende zorg en toewijding van Adri en Trudi hebben mij een geweldig weekend bezorgd! Heel veel dank, ik kan nog lang nagenieten van dit weekend!

Marian