Verslag van Adri Hopman

Bij aankomst op station Nijmegen was er nog ruim tijd voor een kop koffie en sanitaire stop. Toen de groep compleet was, gingen we onder leiding van Maria van Basten Batenburg,- die deze dag onze excursieleider was - op weg naar de te bezoeken locaties: de Bastei en het Nationaal fietsmuseum Velorama, beiden op een kleine loopafstand van elkaar gelegen. De groep, bestaande uit 12 blinden en slechtzienden plus 10 begeleiders, werd gesplitst. Groep 1 ging eerst naar Velorama, groep 2 naar de Bastei. Na de gezamenlijke lunch zou er gewisseld worden. Mijn vrouw (goedziend) en ik (slechtziend) zaten in de eerste groep en gingen dus naar het Velorama, waar we hartelijk verwelkomd werden.

Op het eerste gezicht: fietsen, veel fietsen, heel veel fietsen in allerlei maten en modellen, met één, twee, drie en vier wielen, groot, heel groot en klein tot zeer klein. De man die ons rondleidde was zéér enthousiast en echt heel veel mocht worden aangeraakt. Hij pakte af en toe een fiets tussen de uitgestalde fietsen uit en zette die voor ons in het gangpad en begon van alles uit te leggen. Er mocht zelfs soms op zo'n oude fiets gezeten worden! Er werd dus veel uitgelegd, en zoals bij KUBES gewoon is, ook heel veel gevraagd. Maar onze gids was absoluut niet voor één gat te vangen; hij wist alle vragen naar tevredenheid te beantwoorden.

Van de eerste loopfiets tot geavanceerde - voor die tijd spectaculaire - uitvindingen, van diverse aandrijftechnieken, van houten, stalen, massieve rubberbanden tot de huidige luchtband, van fietsen zonder rem, doortrappers, remstangen, remkabels e.d., alles kwam aan de orde; het was een echt leuke en zeer interessante rondleiding! Na afloop liepen we in enkele minuten naar de Bastei, waar de rondleiding van groep 2 net ten einde liep. Daar gingen we aan de gezamenlijke lunch die héél goed verzorgd was. Heerlijke soep en heel lekker - ruim en smakelijk belegd - brood, melk, karnemelk, water en jus d'orange. Daar namen we even de tijd voor! Je 'proefde' daar echt de gastvrijheid van het zuiden, maar ook het bedienend personeel was heel beleefd en goed ingespeeld op de groep blinden en slechtzienden.

Op een bepaald moment kwam onze gids ons halen voor de rondleiding en ging groep 2 naar Velorama. Ook de rondleiding in de Bastei was erg leuk, onze gids wist veel te vertellen en ook daar kon en mocht veel aangeraakt worden. De Bastei is een centrum voor natuur en opende zijn deuren voor het publiek in 2018 en geeft een overzicht van de verbinding tussen de stad en de rivier de Waal door de eeuwen heen: van de vorming van het landschap tot het heden. In De Bastei zijn de resten van de ca. 500 jaar oude 'Stratemakerstoren' te zien en kazematten met daartussen een overwelfde weergang met schietgaten.

Er is een uitgebreide collectie gesteenten, mineralen en fossielen, opgezette vogels en zoogdieren, insecten. Een aantal opgezette vogels en zoogdieren werden als voelobject doorgegeven, terwijl we aan een tafel zittend uitleg kregen. Door de Bastei lopend werden we ook gewezen op oude archeologische vondsten, zoals Romeinse funderingen en muurresten, een stuk stadsmuur uit de 13e eeuw, de resten van de Stratemakerstoren enzovoort. Het was wederom een heel leuke en super interessante dag! Dank aan de gidsen, onze KUBES-excursieleider en -organisatoren van deze dubbele excursie!”