Voel- en beleefdag, Zeist

Een zilveren dag met een gouden randje…

Door Adri Hopman

Stichting De Zilver-Kamer Zeist had het idee om - voor blinden en slechtzienden - een voel- en beleefdag te organiseren, en zocht daarvoor de samenwerking met KUBES. Zeist is bij uitstek bekend om zijn zilverindustrie, te denken valt aan o.a. Van Kempen en Begeer en de Sola- en Gero-fabrieken.

Na de nodige voorbereidingen vond op zaterdag 15 december 2018 deze 'Voel- en beleefdag' plaats in het Atrium van Bartiméus Zeist. Na een warm ontvangst met koffie, thee en cake werd er een voorstelronde gedaan en uitleg gegeven over het dagprogramma.

De deelnemers en begeleiders werden in vier groepen verdeeld, waarna iedere groep vier verschillende tafels langsliep, waar - gesorteerd op onderwerp - een uitstalling was van diverse materialen, gereedschappen e.d. Zo stonden er op de eerste tafel cassettes met diverse soorten bestek in zilver, alpaca (een zilverkleurige metaallegering van koper, zink en nikkel) en Zilmeta (een legering van nikkel, chroom en staal).

Per tafel waren er deskundigen, waaronder leden van de Zilver-Kamer, antiquairs, zilversmeden, die vol enthousiasme een zeer goede uitleg gaven. Ook mochten alle voorwerpen in de hand genomen worden, waardoor bepaalde goed geoefende voelers onder ons duidelijk het verschil konden waarnemen tussen gepoetst en ongepoetst zilver.

Met medewerking van personeel van Bartiméus werd er een prima lunch geserveerd en kroop oud Burgemeester van Zeist Rudi Boekhoven,ook lid van de Zilver-Kamer, achter de piano en bracht de stemming op een nog hoger niveau.

Na de lunch vervolgden de groepjes hun route langs de tafels.

Bij de tweede tafel kreeg men van een begeesterd zilversmid uitleg over hoe van een vlak plaatje zilver bijvoorbeeld een schaaltje geklopt kon worden. Ook werd uitgelegd hoe van kleine bolletjes zilver (granulaat) een staafje gevormd werd, dat de basis is voor bijvoorbeeld een sieraad. Alle facetten werden besproken en ook hier ging materiaal en gereedschap gretig van hand tot hand.

Op tafel drie stond een grote uitstalling van schalen, bestek, koffie-, thee-, suiker- en melkkannen, bonbonschaaltjes e.d. Daar kwamen o.a. de diverse stijlen, en stijlperiodes aan de orde.

De laatste tafel was een - meer dan keurig - gedekte tafel. Daar werd uitleg gegeven over de diverse onderdelen van een bestek zoals messen (vis-, vleesmes e.d.), lepels (diverse opschep- en serveerlepels), tafelschikking e.d.

Rond 15:30 uur werd er nog wat nagepraat, wat hele oude - zeer vrouwonvriendelijke - reclamefilmpjes vertoond en werden alle betrokkenen bedankt.

Ik vond het absoluut een zéér geslaagde excursie, die zeker voor herhaling vatbaar is.