Een dagje Nuenen tour Vincentre

Op zaterdag 18 maart 2017 zijn we met KUBES naar Nuenen geweest.
Nuenen is een plaats in Noord-Brabant nabij Eindhoven waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 heeft gewoond en gewerkt.
Daar heeft hij zijn eerste meesterwerk "De Aardappeleters" geschapen.

Wij zijn met een excursie van KUBES op zoek gegaan naar de voetafdrukken die Vincent hier heeft achtergelaten. Het grote voordeel van een excursie met KUBES is voor ons blinden dat je wordt begeleid door een persoonlijke enthousiaste vrijwilliger die je bij de arm neemt tijdens de rondleidingen.

Wij zijn al vaker mee geweest en bij elke rondleiding worden we gekoppeld aan een andere vrijwilliger/vrijwilligster. De bron lijkt wel onuitputtelijk.
Reeds op station Eindhoven maakten we kennis met onze vrijwilligers voor die dag. Na een busreis van 20 minuten komen we ter plekke en gaan eerst naar het Vincentre, een museum in Nuenen, voor koffie met gebak.
De groep wordt in drieën gedeeld en we gaan op pad.

Het museum kent drie verdiepingen die we van boven naar beneden aflopen.
Telkens als we zaken mogen aanraken zorgt de vrijwilliger ervoor dat we die goed kunnen betasten waardoor we een goed beeld kunnen krijgen. De gids was erg goed en vertelde honderd uit. Over het verblijf van Vincent in Nuenen, over De Aardappeleters, over de familie, over de plaatsen waar hij gewoond en vooral gewerkt heeft, over de persoon Vincent, die er in die tijd al excentriek uitzag enz.
Voor je het weet is de ochtend om en gaan we aan de lunch.

Na de lunch, die voortreffelijk was, worden we weer verdeeld in groepen.
Marja komt terecht in de groep die eerst in een workshop aan de slag gaat om een voelschilderij te maken en John gaat naar buiten voor de rondleiding in wat het openluchtmuseum wordt genoemd.

Nou, de rondleiding hebben we mogen ervaren. Het was een regenachtige dag en alsof de duvel er mee speelde net dan komt het met bakken uit de lucht. Maar we laten ons niet wegjagen. Regenjassen aan en paraplus open. Van niemand een chagrijnig woord. Weer een enthousiaste gids die de rondleiding verzorgde. Een voor een mochten we een beeld van Vincent uit 1932, de sculptuur van De Aardappeleters en andere kunstwerken betasten. De rondleiding voerde ons langs de domineeswoning, het washok waar Vincent heeft gewerkt, waar de woning van de koster heeft gestaan en waar Vincent nog een tijd woonde, de woning van Margot, het kerkje dat hij heeft geschilderd enz. We werden zo door dat alles in beslag genomen dat we te laat waren voor het tweede onderdeel van die middag.

Na een lekkere kop warme chocolademelk naar de workshop.
Door weer een enthousiaste medewerkster, ze schijnen daar met bosjes rond te lopen, en geassisteerd door de vrijwilligster aan de slag met het voelschilderij. We kregen de opdracht om een landschap te maken. Eerst uitleg in welke volgorde je dat soort dingen moet doen. De horizon bepalen, een indeling bedenken, nadenken over de kleuren, het kiezen van de materialen enz.

Nou er komt heel wat kijken voordat je eindelijk kunt gaan knippen en plakken. We hadden dan ook helaas tijd te kort om het af te maken. Maar het idee lag er.

Natuurlijk misten we de bus. Tot overmaat van ramp was de volgende zo laat dat we in Eindhoven ook nog net de trein misten. In Oisterwijk weer door de regen naar huis. Maar de jassen en paraplus drogen wel en we hebben een mooie zinvolle dag gehad en zijn weer veel te weten gekomen van Vincent van Gogh.

Het is een bijzondere ervaring geweest om even in zijn voetsporen te treden. Op naar de volgende excursie. We kijken er al naar uit.

John en Marja van Oers