Verslag KUBES reis

De tijd was weer rijp voor een KUBES reis, daarom stond op zondagmorgen 20 augustus om 10:30 uur de touringcar in Arnhem klaar om ons naar het Taunusgebied in de deelstaat Hessen te brengen. Om 16:00 uur kwamen we aan bij hotel Am Rosenberg in Hofheim. Nadat iedereen een kamer toegewezen had gekregen, stond het welkomstdrankje klaar en later een heerlijk diner.

De volgende dag werden we door drie gidsen rondgeleid in het historische deel van Frankfurt am Main. Ze vertelden ons o.a. over het stadhuis dat gevestigd is in drie gekoppelde panden met mooie trapgeveltjes, over de Dom en over de Paulskirche die helemaal rond is. Dit gebouw wordt nu alleen nog gebruikt voor concerten en exposities. Elke stad heeft zijn specialiteit en Frankfurt am Main heeft zijn appelwijn. Deze wijn is echter wat zurig van smaak, maar kan goed gemixt worden met limonade en is dan heel fris voor in de zomer. Wie die wijn wilde proeven kon dit in het Steinerne Haus doen, want daar werd geluncht. Dit gebouw was het eerste stenen huis in de stad.

De rest bestond uit vakwerkhuizen. Het huis werd destijds gebouwd door een zijdekoopman uit Keulen, maar is al meer dan honderd jaar een horecagelegenheid. Na de lunch liepen we via de voetgangersbrug Eisener Steg naar de bus die ons naar de Palmengarten bracht. Op de brug, die vol slotjes hing van verliefde stellen, kregen we steentjes die we in het water konden gooien om tegelijkertijd een wens te doen. De Palmengarten bestaat uit tuinen en kassen waar planten, bomen, bloemen en struiken uit alle gebieden van de wereld te zien zijn. Daarom verschilden de kassen ook van temperatuur en vochtigheidsgraad.

Op dinsdag gingen we eerst terug in het verleden en daarna nóg verder terug in het verleden. ’s Morgens stond het Hessenpark op het programma. Dit is een openluchtmuseum waar de geschiedenis van het Hessische plattelandsleven te zien is. Wie denkt dat vakwerkhuizen er allemaal hetzelfde uitzien, heeft het mooi mis. Er is verrassend veel variatie. In de huizen was ook van alles te bewonderen aan gebruiksvoorwerpen, meubilair en kleding van vroeger tijden, maar dat stond allemaal achter glas. Mijn begeleidster wist alles zo goed aan te duiden dat ik er toch nog heel wat van mee heb gekregen.

’s Middags stond het Kastell Saalburg op het programma. Dit museum bestaat uit soldatenverblijven, een arsenaal en een exercitiehal dat deel uitmaakte van de Limes, een Romeinse grensfortificatie van 550 kilometer van de Rijn tot aan de Donau. Onze gids vertelde hoe het er in die tijd aan toe ging aan de hand van het leven van Primus, een Romeins soldaat. Hoe hij zich als jongen aanmeldde, waar hij aan moest voldoen, wat hij allemaal moest leren en wat uiteindelijk zijn taken werden. Ook zijn dagindeling: hoe laat hij moest opstaan na gewekt te zijn door hoorngeschal, zelf zijn eten klaar moest maken met de drie kamergenoten, daarna naar het exercitieterrein om netjes in gelid te lopen, op wacht staan in de uitkijktoren enz. Daarna werden twee mensen uit onze groep verkleed als Romeins soldaat en Romeinse vrouw.

Op woensdag werden we in Mainz verwacht en wel in het Castellum, een museum dat de hele geschiedenis van de Romeinen tot het heden vertelt van de stad Mainz en omgeving. Helaas hebben wij de afdeling die de middeleeuwen behandelt niet gezien door gebrek aan tijd. ’s Middags bezochten we het stadje Limburg an der Lahn. Dit is nog een heel authentiek oud stadje waar we heel romantisch hebben geluncht bij de oude watermolen. Daarna hebben we de Dom bezichtigd en kon ieder op eigen gelegenheid het stadje nog verder bekijken. Ook hier waren weer prachtige vakwerkhuizen te bewonderen.

Op donderdag bezochten we het Museum für antieke Schifffahrt in Mainz. Daar liggen opgegraven resten van boten uit de Romeinse tijd. Die resten zijn zo goed als het ging gedroogd en schoongemaakt en in de goede volgorde neergelegd, zodat je enigszins kunt zien hoe ze eruit zagen. Hieraan viel voor ons niet veel te bekijken, maar van een aantal van die wrakken hebben ze mooie modellen gereconstrueerd die door ons bekeken konden worden met de ogen en de handen. Hier werden we ook weer in drie groepen rondgeleid. Er waren ook uitgebreide brailleteksten en reliëfkaarten.

Na dit bezoek was de tijd aangebroken om weer huiswaarts te keren. Rond zeven uur ’s avonds waren we weer in Arnhem, waar iedereen zijns weegs ging. Ik zeg hierbij nogmaals dank aan de organisatie voor deze leerzame en boeiende cultuurreis.

Ria Genevasen