Interview 2e KUBES Schilderweekend - Stem van Grave

Stichting KUBES organiseert culturele en kunstzinnige activiteiten voor mensen met een visuele beperking. Maandelijks is er een excursie naar een expositie, museum, beeldentuin of ander cultureel evenement. Jaarlijks is er een beeldhouwweekend en een culturele meerdaagse reis. Daarnaast probeert KUBES om het jaar nog een ander kunstzinnig weekend te organiseren. Afgelopen jaar was dat een schilderweekend voor slechtzienden, mede gesponsord door de KSBS.

Veel mensen moeten over een drempel om weer te gaan schilderen, vertelt fondsenwerver Adri Hopman.
Ik kan het niet meer, horen we vaak.
Maar 99 procent kan het nog wel, maar dan wél anders. In de schilderworkshop reikte de zelf slechtziende docente daarvoor allerlei trucs aan: Kun je geen groene bomen meer onderscheiden? Dan schilder je ze toch blauw? En boomblaadjes tamponeer je gewoon met een stuk spons. Zie je geen details meer? Dan zet je je schilderij wat ruwer op. Moeite met contrast? Werk dan met hardere kleuren. En met schilderstape kun je een horizon trekken, als rechte lijnen een probleem vormen.

Ook de materialen zijn aangepast, vertelt Hopman: "We werken met grijze doekjes, die doen minder zeer aan de ogen dan witte." In plaats van een schilderspalet, gebruiken de deelnemers een vel stevig papier met vakken, waarbij met grote letters de kleuren zijn aangegeven. Ze maken gebruik van spatels, sponsjes en ook van allerlei tactiele materialen zoals zand en lollystokjes. Adri: "We willen mensen uit hun luie stoel krijgen en ze laten onderzoeken wat ze nog wél kunnen, zodat ze weer lol krijgen in het leven."

Deelneemster Finie Ruland (85) - Ik heb heel lang met veel plezier iconen geschilderd. Door macula degeneratie lukte dat niet meer en was ik op zoek naar een nieuwe hobby. Adri Hopman maakte me attent op het schilderweekend van stichting KUBES. De eerste opdracht was om een landschap te schilderen. Dat was niet mijn ding. Ik schilder als een kind. Als ik een landschap maak wil ik dat het echt mooi wordt. De volgende dag was de opdracht: trek maar een paar lijnen op papier. Daarna zette de docente het doekje andersom. Dat was voor mij de omslag. Bij het inkleuren van vlakken en het zoeken van kleuren die ik naast elkaar wilde hebben, ontdekte ik mijn creativiteit opnieuw. Ik geniet nu meer van het proces. Ik herinner me dat ik als vijfjarige een huis tekende en dat mijn iets oudere broer toen zei: Dat is geen huis. Een huis, dat zijn vier muren en een dak. Door abstract te gaan werken heb ik mijn vrijheid teruggevonden. En een nieuwe hobby!"

Deelneemster Trudy van Ede (74) Tijdens een hersenoperatie zijn mijn oogzenuwen geraakt. Met mijn linkeroog zie ik nu nog 25 procent. Ik heb jarenlang geaquarelleerd, maar na de operatie zag ik het verschil tussen de kleuren niet meer en was de animo weg. Op het schilderweekend ging de hemel voor me open. We hebben gewerkt met de drie basiskleuren aangevuld met zwart en wit. Ik was helemaal flabbergasted dat het me gelukt was om een zeegezicht te maken met diepte en kleurschakeringen. Ik heb gelijk schilderspullen gekocht voor thuis. Ik kan het schilderweekend iedereen die nog een beetje ziet aanraden. Al zit je met je neus op het doek: het is net alsof de zon weer gaat schijnen. Ik vind het ook heerlijk om weer onder de mensen te zijn. Als bijna blinde raak je toch een beetje geïsoleerd. En je wereld wordt kleiner. Ik heb iets teruggevonden dat ik dacht kwijt te zijn.

Het ligt in de planning om in 2018 weer een schilderweekend voor slechtzienden te organiseren.

Monique Vaessen

### Bestand niet gevonden ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Het opgegeven bestand foto01.jpeg" is niet aangetroffen. Zoekpad is assets/fotos/impressies/2016/schilderweekend ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

### Bestand niet gevonden ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Het opgegeven bestand foto02.jpeg" is niet aangetroffen. Zoekpad is assets/fotos/impressies/2016/schilderweekend ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bron:
Dit artikel is overgenomen uit De Stem van Grave,
uitgave van de Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden te Grave.
Informatie https://www.ksbs.nl.