Workshop boetseren naar levend model

In de Kunstclub in Eindhoven gingen op zondag 2 mei 2010 vier blinde of slechtziende (aspirant) kunstenaars aan de slag met een eendaagse workshop boetseren naar levend model. Onderstaand een verslag van één van de deelnemers.

Op 2 mei jl. zijn er in de Kunstclub te Eindhoven een aantal KUBES leden bijeen gekomen om te boetseren naar levend model. Dit naar aanleiding van een leuk initiatief van George Kabel die bekend is met de Kunstclub.

De Kunstclub is een plek waar kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten om ideeën uit te wisselen en zich verder te ontwikkelen. Iedere discipline is er welkom, van fotografie en beeldhouwen tot muzikanten. Marianne en Alexander, begeleiden iedereen met een zeer warm hart en helpen hem of haar met adviezen bij het nemen van een volgende stap.

Zo staan ze dus ook open voor stichting KUBES. Ze willen graag belangstellenden die al bekend zijn met de techniek van het boetseren een stap verder helpen. In dit geval was de workshop specifiek gericht op boetseren naar levend model.

Het model lag, of zat op een tafel. Voorzichtig hun weg zoekend schuifelde de KUBES leden er één voor één naar toe om het model af te tasten en de vorm in zich op te nemen. Was dit in het begin voor sommigen wellicht nog een beetje onwennig, naar verloop van tijd werd de weg naar het model steeds gemakkelijker gevonden en werd hij moeiteloos van alle kanten “bekeken”. Vervolgens werd deze vorm of een interpretatie daarvan in de klei vorm gegeven. De werktafels stonden in een halve cirkel om het model opgesteld, zodat er een vrije loopruimte was. Voor een ziende was het vreemd om te zien dat de beelden met de rug naar het model gekeerd werden vervaardigd.

Het aandachtig aftasten van het model zorgde voor veel inzichten in de verhoudingen van een menselijk lichaam. Het werd soms als wonderlijk ervaren hoe gedraaid een rug of een heup kan zijn als iemand bijvoorbeeld op zijn zij ligt. Onder leiding van Peter die ons zoveel mogelijk zelf liet ervaren en ontdekken, maar ons wel kundig adviseerde of op de juiste lijnen attendeerde, kwamen mooie en bijzondere werkstukken tot stand. Het was vooral leuk om te zien dat er ondanks dat er vanaf hetzelfde model werd gewerkt, er totaal verschillende beelden ontstonden. Ieder van ons kon zijn eigen stijl, gevoel en interpretatie in het werk kwijt. We konden dan ook veel leren van elkaar.

Het was een gezellige dag, waar ik Adri, Peter, George, Alexander en Marianne nogmaals hartelijk voor wil bedanken. Mocht je zelf ook enthousiast zijn geraakt en graag een zelfde soort workshop willen volgen, dan kan je, je interesse daarvoor kenbaar maken bij bestuurssecretaris.

Relinde van der Burgt