De kunst van het anders zien - 35 jaar KUBES

Van 10 september tot en met 29 oktober vindt in Slot Zeist een groepsexpositie plaats met werk van 27 blinde en slechtziende kunstenaars. Zij zijn allen aangesloten bij het kunstenaarscollectief van stichting KUBES, wat staat voor Kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden. Deze landelijk opererende stichting zet zich al 35 jaar in om kunst en cultuur ook toegankelijk te maken voor mensen met een beperkt zicht. Deze bijzondere expositie zet de lustrumviering luister bij. Voor de vierde keer is de culturele vleugel van Slot Zeist dé plek om kennis te maken met de veelzijdige, vaak op de tast gemaakte, kunstwerken. Dit alles onder de titel: De kunst van het anders zien - 35 jaar KUBES.

Er zullen ongeveer tachtig werken tentoongesteld worden, waarvan vele te koop zijn. De werken zijn zowel ruimtelijk als in het platte vlak en bestaan uit verschillende materialen. Van installaties tot beeldhouwwerken, van schilderijen tot papierkunst. Er is van alles te zien en (op de tast) te ervaren.

De exposerende kunstenaars zullen in de weekenden regelmatig zelf aanwezig zijn om belangstellenden te woord te staan. Om een inkijkje te geven in hun belevingswereld mogen bezoekers zogenaamde ervaringsbrillen opzetten om de kunst zelf ook met beperkt zicht te ervaren. De brillen bootsen het zicht bij verschillende soorten oogaandoeningen na, zoals maculadegeneratie, staar en kokervisus. De makers vertellen daarbij graag over hun drijfveren en er zal ook een korte film vertoond worden over stichting KUBES. Het wordt duidelijk dat, waar de visuele waarneming van de buitenwereld tekort schiet, de innerlijke verbeeldingskracht vaak des te groter is.

Naast het jaarlijks organiseren van een mooie expositie voor blinde en slechtziende kunstenaars, doet stichting KUBES nog veel meer. Zoals het organiseren van een culturele reis en diverse culturele excursies voor donateurs met een visuele beperking. Maar ook het adviseren van musea om hun collecties toegankelijk te maken voor deze groeiende doelgroep. Ook het organiseren van workshops en een jaarlijks terugkerend beeldhouwweekend behoren tot het takenpakket van KUBES. De stichting is daarbij volledig afhankelijk van donateurs, sponsoren, ervaren begeleiders en andere vrijwilligers.

Stichting KUBES vormt een ontmoetingsplaats waar mensen met en zonder visuele beperking samen kunst en cultuur ervaren. De stichting faciliteert de kunstbeleving voor blinden en slechtzienden en ook de vrijwilligers ervaren een verbreding van hun (culturele) horizon. Want kunstbeleving gaat ver voorbij het kijken alleen.

Schenkingen aan stichting KUBES zijn zeer welkom om dit alles ook in de toekomst mogelijk te maken. De stichting beschikt over de culturele ANBI status.

Bezoekersinformatie

Expositie 'De kunst van het anders zien – 35 jaar KUBES'

Slot Zeist
Zinzendorflaan 1
3703 CE Zeist
https://www.slotzeist.nl

Openingstijden

  • Expositie dinsdag tot en met zondag 11:00 - 17:00 uur
  • Orangerie voor een drankje of een lekkere lunchdinsdag tot en met zondag 10:00 – 17:00 uur.

Entree

  • Volwassenen regulier € 6,00
  • Groepen vanaf tien personen € 5,00 p.p.
  • Jeugd t/m 12 jaar Gratis
  • Scholieren vanaf 13 jaar € 2,50
  • Studenten op vertoon van studentenkaart € 2,50
  • Bezoekers met U-pas € 2,50

Op vertoon van de OV begeleiderskaart heeft maximaal één begeleider gratis toegang tot de expositie.

De culturele vleugel van Slot Zeist is goed toegankelijk voor minder validen.
Er is een lift en invalidenparkeerplaats aanwezig.

Rondleidingen

Op zaterdagen en zondagen zullen vrijwilligers van Stichting KUBES en deelnemende kunstenaars aanwezig zijn om met bezoekers in gesprek te gaan.

Voor meer info https://www.slotzeist.nl

Deze Jubileum Expositie is financieel, materieel en logistiek mogelijk gemaakt door de steun van onderstaande fondsen en de inzet van veel vrijwilligers.