Basiliek Oudenbosch

Een kleine impressie van deze leerzame, gezellige en goed georganiseerde dag.

Als eerste bezochten wij de Basiliek. Een enorme kerk voor deze relatief kleine plaats met een rijke historie. Bedoeld als kopie van de St. Pieter in Rome. De bouw startte in 1865 geïnitieerd door Willem Hellmons de pastoor van Oudenbosch

Daar waar in Rome allerhande dure materialen gebruikt zijn, had men in Oudenbosch een iets beperkter budget. Dat wil niet zeggen dat de meer dan 50 beelden niet van ‘echt’ te onderscheiden zijn. In Rome vaak van bv. marmer in Oudenbosch van gips of hout en prachtig afgewerkt. Hier werd jaren en jaren aan gewerkt.

Het programma was veelzijdig. De gidsen vertelden enthousiast over de ontstaansgeschiedenis van de Basiliek. Heel erg fijn was dat er veel van dichtbij of met je handen bekeken kon worden.

We zagen het beeld van Petrus zittend op een houten zetel met de sleutels van de hemelpoort in zijn hand. Onze gids vroeg: “weet iemand waarom twee?” Dit bleek voor de voor- en achterdeur te zijn!

In de Basiliek, het hoogste punt van de koepel is zo’n 67 meter hoog, waren o.a. beelden, pilaren, de mozaïek vloer en nog veel meer te bewonderen. In de koepel afbeeldingen van heiligen, met daartussen blauwe banen, met gouden sterren in het midden. Hier werd meer dan 30 jaar aan geschilderd.

Natuurhistorisch & Volkenkundig Museum Oudenbosch

Dit museum is voortgekomen uit het vroeger gegeven onderwijs door de broeders van Saint Louis. Hierbij werden voorwerpen, opgezette dieren enz. gebruikt als onderwijs materiaal.

Er waren veel verschillende vogeleieren en opgezette vogels die van heel dichtbij of met je handen bekeken konden worden.

Dit was ook mogelijk bij alle andere afdelingen. Het museum bestaat uit een afdeling geologie, archeologie, natuur en volkenkunde. Dat klinkt misschien niet zo spannend maar het is meer dan de moeite waard.

De vrijwilligers in het museum hadden een mooie selectie gemaakt van voorwerpen, opgezette dieren, Afrikaanse maskers en beelden maar ook mineralen, fossielen en gesteenten. Al deze zaken kwamen tot leven door hun enthousiaste en duidelijke beschrijving en de interessante details die verteld werden.

Al met al een zeer geslaagde KUBES-dag.

Ik heb bijzonder veel interessante mooie dingen met mijn handen kunnen bekijken die voor mij anders niet toegankelijk zijn omdat ze in vitrines liggen. Wat mij betreft leuk en interessant voor iedereen, of je nu slechtziend, goedziend of blind bent.

Verslag van Janita van der Vinne (blind) en Evert van der Laan (goedziend)