Verslag excursie Amsterdam

25 januari 2020

We werden in twee groepen verdeeld en onze groep ging in de ochtend naar het Klederdrachtmuseum, gevestigd in een 17e eeuws Rijksmonument aan de Herengracht in Amsterdam.

Toen we plaats hadden genomen rond de tafel van het gezellige keukentje, werden er diverse stoffen en attributen om die stoffen te bewerken, doorgegeven. Er werd verteld over zowel klederdracht in Nederland als in Suriname. Duidelijk werd meteen, dat de stoffen die in Suriname gebruikt werden en worden, lichter en kleurrijker zijn.

De hoofddoek, die “Angisa” wordt genoemd, kan op diverse manieren worden gevouwen en geplooid met steeds een andere betekenis. Ook de “Kotomisi” rok is weelderig van kleur en wijduitstaand. Vervolgens werden we nog rondgeleid door enkele toonzalen met streekdrachten waar onder meer een bruid en bruidegom te bewonderen waren.

In de middag ging onze groep naar het Museum Van Loon. Een mooi grachtenpand aan de Keizersgracht waar rijke Amsterdamse families woonden, waaronder de regentenfamilie van Willem van Loon. Ook de laatste bewoners en oprichters van het museum zijn van de familie Van Loon.

In de hal hangt een groot schilderij met een voorstelling van een bruiloft. Hier kregen we tijdens de uitleg ook stoffen in de hand zoals die van de kleding van de bruiloftsgasten op het schilderij. Hierna bezochten we ook de zitkamer en de eetkamer. Al met al een geslaagde dag.

Ria Genevasen