29e KUBES Beeldhouwweekend

Veenhuizen, 25 tot en met 28 mei 2017

Verslag 1

Van 25 tot en met 28 mei 2017 mocht ik meegenieten van het beeldhouwweekeinde van de Stichting KUBES. Hoewel het mijn eerste kennismaking met KUBES was, voelde ik mij direct op mijn gemak.

Vier uitstekende dagen in een accommodatie die alle mogelijkheden in zich heeft om je hoofd leeg te maken en je creativiteit de vrije loop te laten.

In het Drentse landschap werd onder de deskundige leiding van Klaas en zijn vrijwilligsters hard gewerkt. De Weergoden lieten ons niet in de steek, hoewel het soms wel erg warm was; Nederland werd eind mei verrast door een heuse hittegolf. We werden door de dag heen koel gehouden met lekkere koele drankjes en zelfs vers geplukte aardbeien.

Op zondagmiddag konden we het resultaat bewonderen van onze inspanning.
Er was een expositie ingericht van ons werk van de afgelopen dagen. Niet alleen de ervaren beeldhouwers, maar ook de beginners waren er in geslaagd iets neer te zetten dat de moeite waard was.
Ik zelf heb als beginner veel geleerd en ben blij met dit in mijzelf ontdekte talent. Dit alles dankzij het geduld en de deskundigheid van Klaas en zijn vrijwilligers.

Onder het genot van een drankje namen we afscheid van elkaar, in het vooruitzicht van een volgend beeldhouwweekeinde in 2018.

Dory Elie

Verslag 2

Op 26 mei ging ik per trein naar Assen waar de deelnemers van het Beeldhouwweekend zich moesten verzamelen om met Valys naar Veenhuizen te gaan, waar het weekend plaatsvond. Na het inchecken in het hotel en een overheerlijke lunch, begon het echte werk: het bewerken van de steen om daar een al dan niet abstract beeld van te maken.

Omdat het mijn eerste beeldhouwervaring was, werd mij aangeraden om met speksteen te werken. Ik had een langwerpige steen gekozen omdat die in mijn beleving al redelijk op een vis leek. Gewapend met zonnebrand en een veiligheidsbril stond ik aan een tafel mijn steen te bewerken met een rasp om er meer vorm in te krijgen.

Klaas, beeldhouwer en leider van het artistieke deel van het weekend, bood aan om mijn steen met een zaag te bewerken, waardoor hij sneller vorm zou krijgen, maar dat leek me aanvankelijk nog te rigoureus. Het raspen beviel me goed en mijn geleidehond Boomer lag lekker te relaxen tijdens mijn werk, schijnbaar ongehinderd door het vele stof wat van de steen af dwarrelde.
Naast het artistieke deel werden we het weekend ook verwend met gezonde en ongezonde lekkernijen. Misschien slaat de B in KUBES ook op Bourgondisch!

Na het diner was het tijd om gezellig te kletsen en na een leuke avond die sommigen tot in de kleine uurtjes oprekten, zocht iedereen zijn bed op. Na het ontbijt ging iedereen weer verder met zijn of haar beeld. Ik heb de vis eerst van klei gemaakt, zodat Klaas zo ongeveer kon zien wat ik in mijn hoofd had en op basis daarvan hebben we in de steen gezaagd.

Daarna begon het fijnere werk: het wegschuren van de krasjes. Het is een heel proces om je beeld mooi glad te schuren. De rest van de dag ben ik er zoet mee geweest. Na het diner gingen we naar de beeldentuin, waar veel mooie beelden te zien waren, sommigen heel concreet, anderen heel abstract. Zelf houd ik het meest van gladde ronde vormen, maar ook een beeld dat een soort stapelingen van rechthoeken voorstelde, vond ik mooi.

Na gezellig buiten te hebben gekletst, werden we door de muggen naar binnen gejaagd. Zondag stond voor mij weer in het teken van schuren. Het schuurpapier moest je in het water dompelen en daarmee moest je je beeld glad schuren. Schuurpapiersoort nummer 2 was het minst gladde, nummer 7 het meest. Hoewel ik niet had verwacht nog met nummer 6 aan de gang te gaan, is het toch nog op de valreep gelukt.

Na het inpakken van de koffer heb ik mijn redelijk gelukte vis nog in de was en olie gezet (de volgorde ben ik even vergeten) waarna hij klaar was voor de expositie. Alle beelden werden op tafels tentoongesteld, waarna iedereen elkaars creatie kon bewonderen. Na de expositie werd het weekend afgesloten met een hapje en een drankje en ging iedereen weer huiswaarts.

Ik vond het een erg gezellig en leerzaam weekend.
Het is leuk om op deze manier kennis te hebben gemaakt met beeldhouwen. Het is naar mijn idee zeker mogelijk om dit in je eigen regio op te pakken.

Esther Feldman