Word jij maatje of kritische bezoeker?

Nederland ontwaakt langzaam uit zijn Coronaslaap. Maanden hebben we niet kunnen genieten van de kunst en cultuur die Nederland rijk is, maar nu mogen we weer. Ook al gaan de deuren van musea nu weer langzaam open, dat betekent echter niet dat het museum direct voor iedereen weer toegankelijk is. Binnen de maatregelen is het lastig om op pad te gaan als je blind of slechtziend bent. Stichting KUBES en Stichting Oren en Ogen Tekort weten dat maar al te goed. Wij zetten ons beide in voor gelijkwaardige cultuurbeleving.

Sinds het voorjaar van 2020 trekken wij hier gezamenlijk in op. Door de krachten te bundelen hopen we meer te kunnen bereiken.

Voor degenen die ons niet kennen: Stichting KUBES (Kunst en Cultuur voor Blinden en Slechtzienden) bestaat sinds 1988 en organiseert excursies naar musea en andere culturele instellingen en culturele weekenden met schilder- of beeldhouwworkshops. KUBES organiseert tevens exposities met werk van aangesloten blinde en slechtziende kunstenaars en geeft vanuit de doelgroep voorlichting en advies ter vergroting van de toegankelijkheid van museale collecties. Stichting Oren en Ogen Tekort zet zich in om kunst en cultuur in Nederland toegankelijk te maken voor mensen met een visuele- en/of auditieve beperking. Zij doen dit door het organiseren en in kaart brengen van activiteiten voor de doelgroep. Tevens hebben zij een online museumgids die de toegankelijkheid van musea inzichtelijk maakt.

Gezamenlijk werken we momenteel aan een nieuw project waarmee we het bezoeken van een culturele instelling beter mogelijk willen maken. We vragen mensen met een hart voor kunst of zij interesse hebben om met een gelijkgestemde op pad te gaan. Zo willen we mensen met een visuele beperking, koppelen aan mensen die samen met hen een bezoek willen brengen aan een museum, tentoonstelling of andere culturele activiteit. Dit noemen we ons Maatjesprogramma. Hoe meer aanmeldingen we krijgen, hoe meer matches we kunnen maken.

Daarnaast zijn we op zoek naar kritische bezoekers. Mensen met een visuele beperking die graag naar een museum gaan en tijdens dat bezoek kritisch willen kijken naar wat er goed gaat, wat er beter zou kunnen en waar je tegenaan loopt. Wij vragen hen om bevindingen met ons te delen. Met deze input kunnen we de online museumgids van Museum4all up to date houden en misschien wel nieuwe musea toevoegen. Daarnaast hebben we dan informatie waarmee we musea kunnen adviseren hoe zij hun toegankelijkheid kunnen verbeteren. Samen zorgen we er dan voor dat het onderwerp onder de aandacht blijft en werken we aan een inclusieve culturele maatschappij.

Zou jij meer willen weten over onze plannen en heb je misschien wel interesse voor ons maatjes of kritische bezoekers programma? Stuur dan een e-mail aan kubes@orenenogentekort.nlen vermeld erbij waar je interesse naar uitgaat, dan nemen we graag contact met je op om je er alles over te vertellen.