Leendert Wijtman

1948, Stein.

Na de opleiding Chemische Techniek aan de HTS te Heerlen en Creatieve Therapie beeldende vorming aan de Kopse Hof te Nijmegen is Leendert in 1986 onder leiding van diverse docenten de cursus keramiek gaan doen aan de Vrije Academie de Lindenberg te Nijmegen. Sinds 1988 volgt hij aan dezelfde academie ook de cursus beeldhouwen in steen. Deze club is zelfstandig verder gegaan als Nijmeegs Beeldhouwcollectief Groep 85 en Leendert heeft zich hierbij aangesloten.

Voor zijn stenen beelden worden hardsteen, marmer, kalksteen en serpentijn gebruikt. Voor zijn keramisch werk is dat grove witte chamotte klei, die daarna op bijzondere wijze geglazuurd wordt.

Zijn technisch inzicht en creativiteit worden in zijn werk verenigd. De vormen voor zijn beelden ontstaan vanwege zijn blindheid vooral op de tast. Nuanceringen in de oppervlaktestructuur hebben daarbij zijn bijzondere aandacht.

Leendert werkt zowel abstract als figuratief. Hij gebruikt o.a. onderwerpen uit de natuur. Zijn werk bestaat vaak uit zogenaamde oervormen, waarin hij een verandering aanbrengt die de vorm niet wezenlijk aantast. Verder geeft hij de voorkeur aan sobere vormen die de essentie van het werk sterker uitdrukken. Zijn beelden nodigen uit om aangeraakt te worden.

Leendert:

Het aanraken van beelden geeft een andere sensatie dan het bekijken ervan en geeft ook meer informatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leendert Wijtman.
E-mail: info@leendertwijtman.nl
Website: http://www.leendertwijtman.nl