Janneke de Groot - Sweers

⚬ 1956, Amsterdam - ✝ 2022, Zeist

Vanaf haar geboorte was Janneke zeer slechtziend. Dit komt door Aniridie, het ontbreken van de iris in het oog, waardoor hogedruk ontstaat en het zicht langzaam minder wordt. Uiteindelijk is ze volledig blind geworden en in 2018 heeft Janneke twee mooie oogprothesen gekregen.

In 1996 is Janneke begonnen met keramieklessen bij het 'Kunstenhuis de Werkschuit Idea' te Zeist. Deze lessen volgde ze altijd met veel plezier in een groep met alleen ziende cursisten. Dat was volgens Janneke geen enkel probleem. Ze vond het na al die jaren nog steeds inspirerend on naar elkaars werk te kijken en zo van elkaar te leren en elkaar te kunnen helpen.

Het zelf glazuren van haar werkstukken bleef een uitdaging, heel blij was ze dan ook met alle behulpzame goed ziende ogen die haar regelmatig wilden bijstaan om de vergeten plekjes bij te werken.

De beelden die Janneke maakte waren meestal figuratief. Ze maakte veel dieren, schelpvormen of andere dingen uit de natuur. Zowel bij het werken in keramiek als in steen gebruikte ze veelal een klein model als basis, om van daaruit met wat fantasie naar het uiteindelijke beeld toe te werken.

Ook haar kat Floortje heeft jaren model gestaan wanneer er een kat gemaakt moest worden. In 2007 heeft Janneke voor het eerst in steen leren werken tijdens het jaarlijkse KUBES Beeldhouwweekend. Ieder jaar, tot en met 2019 was Janneke enthousiast van de partij bij het Beeldhouwweekend Eind 2011, begin 2012 heeft Janneke bij KUBES een cursus portret boetseren gevolgd, waarbij het model mocht worden aangeraakt. Een bijzondere ervaring.

Janneke heeft regelmatig geëxposeerd, zowel individueel als met KUBES. Ook heeft ze tot enkele jaren voor haar overlijden met veel plezier workshops in boetseren en speksteen bewerken gegeven. Het laatste eigen werk dat Janneke heeft voltooid is een egel van speksteen op een houten sokkel. Met nog twee andere beelden doet Janneke postuum mee aan de expositie “De kunst van het anders zien XXXI”.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met jackodegroot@ziggo.nl