Janneke de Groot - Sweers

⚬ 1956, Amsterdam - ✝ 2022, Zeist

Vanaf haar geboorte is Janneke slechtziend. Dit komt door Aniridie, het ontbreken van de iris in het oog, waardoor hogedruk ontstaat en het zicht langzaam minder wordt. Ze is nu al 20 jaar volledig blind.

Janneke is altijd graag creatief bezig geweest. Naast het werken met klei en het bewerken van steen, is zingen ook een grote hobby. Al bijna 40 jaar zingt ze in gospelkoor Pamfanos in Zeist.

In 1996 is ze begonnen met keramieklessen bij het Kunstenhuis de Werkschuit in Zeist. Deze lessen volgt ze nog steeds met veel plezier in een groep met alleen ziende cursisten. Dat is volgens Janneke geen enkel probleem. Ze vindt het na al die jaren nog steeds inspirerend on naar elkaars werk te kijken en zo van elkaar te leren en elkaar te kunnen helpen.

‘Het zelf glazuren van mijn werkstukken blijft een uitdaging, heel blij ben ik dan ook met alle behulpzame goed ziende ogen die me regelmatig willen bijstaan om de vergeten plekjes bij te werken’ aldus Janneke.

De beelden die Janneke maakt zijn meestal figuratief. Ze maakt veel dieren, schelpvormen of andere dingen uit de natuur. Zowel bij het werken in keramiek als in steen gebruikt ze meestal een klein modelletje als basis, om van daaruit met wat fantasie naar het uiteindelijke beeld toe te werken. Ook haar kat Floortje heeft jaren model gestaan wanneer er een kat gemaakt moest worden.

In 2007 heeft ze voor het eerst in steen leren werken tijdens het jaarlijkse KUBES Beeldhouwweekend. Enkele jaren geleden heeft ze bij KUBES een cursus portret boetseren gevolgd, waarbij het model mocht worden aangeraakt. Janneke exposeert regelmatig, zowel individueel als met KUBES. Ook geeft ze workshops in boetseren en speksteenbewerken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janneke de Groot - Sweers.
E-mail: jannekedegrootsweers@ziggo.nl