Gerrit van de Berkt

1949, De Bilt.

Schilderen op afval met acrylverf is, samen met beeldhouwen en de dichtkunst, de favoriete expressievorm van Gerrit. Hij begon met kunst maken om, zoals hij zelf zegt, kleur te kunnen geven aan een leven van ontkenning. Gerrit is slechtziend door de oogaandoening Retinitis Pigmentosa.

Gerrit:´Vanwege mijn oogaandoening ben ik mijn hele leven onderschat geweest in mijn kunnen als persoon. Jarenlang beschouwde men mij als verstandelijk beperkt.´

Hij houdt zich nu vooral bezig met dichten, waardoor het schilderen de laatste tijd wat meer naar de achtergrond is geraakt. Naast het maken van kunst is Gerrit ook actief als VN-ambassadeur van de rechten van mensen met een beperking. Zo was hij in 2017 initiatiefnemer van Dialoog in kleur, een project waarbij mensen met en zonder verstandelijke beperking samen een schilderij maakten.

Over het werk De vierjaargetijden van het leven dat op de expositie van KUBES in Slot Zeist te zien is,zegt Gerrit:

Dit is het symbool van mijn leven met een visuele beperking.
Vier vlakken staan voor de vier levensfasen van mensen met een handicap.
Deze zijn verbonden door een soort bloedbaan, waarbij in de onderste vlakken de eindelijk gevonden erkenning is uitgebeeld; het gesigneerde deel tekent die erkenning.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerrit van de Berkt.
E-mail: g.vandeberkt@casema.nl